Η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακός κόμβος δορυφορικών επικοινωνιών

Τη φιλοδοξία της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός κόμβος στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών και να αναπτύξει καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου), στη Λευκωσία το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) με τίτλο “Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης της κυπριακής βιομηχανίας και της κυπριακής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας”.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση από τον ΕΟΔ των ενδιαφερόμενων για το πλαίσιο και τις διαδικασίες σε σχέση με την υποβολή Προτάσεων, από τις οποίες θα προκύψουν τα έργα που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας European Cooperating State (ECS/PECS) που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου 2016 μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΔ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, διάρκειας πέντε χρόνων, η Κύπρος μπορεί να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες και τα προγράμματα του ΕΟΔ. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο, και τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις οποίες γίνεται χρήση των διαστημικών τεχνολογιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλλει στον ΕΟΔ ετήσια χρηματική συνδρομή ύψους 1,35 εκ. ευρώ (περίπου). Ταυτόχρονα, όμως, το 90% περίπου αυτής της συνδρομής θα επιστρέφει στην Κύπρο υπό τη μορφή κάθετης χρηματοδότησης από τον ΕΟΔ σε εγχώρια ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα, καθώς και για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η 1η Πρόσκληση, ύψους 1,2 εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει σύντομα, απευθύνεται μόνο στους Κύπριους φορείς και οργανισμούς και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, διαστημικές εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν χρήση των υποδομών του ΕΟΔ / ευρωπαϊκών υποδομών, προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας που συνδέονται με τα προγράμματα του ΕΟΔ και ενέργειες ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το σημερινό γεγονός μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα προς την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου. Είπε πως στόχος της συμφωνίας είναι η διασύνδεση της Κύπρου με προγράμματα και δραστηριότητες του Οργανισμού καθώς και η προετοιμασία της χώρας κατά τον πιο επαρκή τρόπο για ενδεχόμενη μελλοντική έναρξή της στη Σύμβαση του ΕΟΔ.

Ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε πως η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, εκπαιδεύοντας την ίδια στιγμή τους νεαρούς μηχανικούς και επιστήμονες και δημιουργώντας νέες δουλειές και ευκαιρίες.

Πιστεύουμε επίσης ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια και στη βιομηχανία να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης