Powered by

Δήμος Λάρνακας: Μη εκπλήρωση υποχρεώσεων από Lois Parking

Η εταιρεία LOIS Parking, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει μαζί της ο Δήμος Λάρνακας και γι’αυτό ο Δήμος προχώρησε στην καταγγελία του συμβολαίου, δήλωσε ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου.

Η συμφωνία μεταξύ Δήμου Λάρνακας και LOIS Parking που υπεγράφη το 2010 προϋποθέτει ότι η εταιρεία θα μίσθωνε δημοτικά τεμάχια για κατασκευή και λειτουργία δύο πολυώροφων χώρων στάθμευσης, ένα σε πάροδο της Λεωφόρου Αθηνών στις Φοινικούδες και δεύτερο στην Οδό Ερμού. Η συμφωνία προνοούσε επίσης την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης από την εταιρεία για 18 χρόνια, πληρώνοντας ενοίκιο στο Δήμο Λάρνακας ύψους 170 χιλιάδων ευρώ ανά έτος, ενώ με την ολοκλήρωση του συμβολαίου η κυριότητα και διαχείριση των χώρων στάθμευσης, θα περνούσε πίσω στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου «η εταιρεία LOIS Parking δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει μαζί της. Ουσιαστικά ενώ μέχρι σήμερα η εταιρεία θα έπρεπε σχεδόν να ολοκληρώσει τις εργασίες του δεύτερου χώρου στάθμευσης στην Οδό Ερμού, εντούτοις δεν έχει ξεκινήσει καμία οικοδομική εργασία».
 
Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία προφασιζόταν διάφορες δικαιολογίες αναφορικά με την εξασφάλιση των συνόρων του χώρου με τους γείτονες τους με αποτέλεσμα ο Δήμος να προσπαθεί να ικανοποιήσει την εταιρεία ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες».
 
Παράλληλα, συνέχισε «η εταιρεία καταχώρησε δικαστική αγωγή ζητώντας αποζημιώσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή όπως ισχυρίστηκε ο Δήμος Λάρνακας δεν τροχονομούσε ικανοποιητικά την περιοχή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σταθμεύουν αλλού και να χάνει η εταιρεία χρήματα λόγω μη χρήσης του δικού της χώρου στάθμευσης».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «η εταιρεία υπαινίσσεται ότι ήταν υποχρέωση του Δήμου Λάρνακας η επαρκής τροχονόμηση της περιοχής όπου βρισκόταν ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης».
 
Ο Δήμος Λάρνακας σημείωσε «απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία στην οποία αναφέρεται ότι εάν δεν αποσύρει την δικαστική αγωγή, δεν θα γίνει οποιαδήποτε συνάντηση για συζήτηση. Στην επιστολή αναφερόταν ακόμα ότι ο Δήμος δεν θα προχωρούσε σε καμία συζήτηση με την εταιρεία για οποιεσδήποτε παράλογες απαιτήσεις της».
 
Στις 15 Αυγούστου πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου «στείλαμε στην εταιρεία επιστολή μέσω του Νομικού μας Συμβούλου και καταγγέλλουμε τη συμφωνία. Εμείς θεωρούμε ότι η εταιρεία εμπαίζει το Δήμο και προχωρήσαμε στην καταγγελία της συμφωνίας που συνήψαμε μαζί της».
 
Ανέφερε επίσης ότι «μετά το 2013 δημιουργήθηκε και θέμα με την Ελληνική Τράπεζα η οποία χρηματοδότησε την εταιρεία. Η Τράπεζα είχε το δικαίωμα εάν η εταιρεία δεν προχωρούσε  με την δημιουργία του χώρου στάθμευσης στην Οδό Ερμού, να βάλει άλλο κατασκευαστή» οπόταν και αναμένουμε τις αποφάσεις της Τράπεζας για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Σημειώνεται ότι σε γραπτή ανακοίνωση της η εταιρεία LOIS Parking  αναφέρει ότι «δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην ακύρωση του συμβολαίου από πλευράς του Δήμου Λάρνακας και θεωρούμε ότι μια τέτοια πράξη εκτός από παράνομη και καταδικαστέα, είναι και ζημιογόνα για το δημόσιο συμφέρον. Με τις ενέργειες του, ο Δήμος αποτρέπει την δημιουργία ακόμα ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, στην Οδό Ερμού και  στερεί από τη Λάρνακα μια ακόμα επένδυση εκατομμυρίων».
 
Οσον αφορά το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στη Λάρνακα, η εταιρεία σημειώνει ότι «δυστυχώς ο Δήμος Λάρνακας όχι μόνο δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα για επαρκή αστυνόμευση του Κέντρου της Λάρνακας αλλά αντιθέτως, παράνομα επέτρεψε τη στάθμευση στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδων), ένα πολυσύχναστο κεντρικό τουριστικό δρόμο εξαιρετικής σημασίας δίπλα από τον πολυώροφο χώρο στάθμευσης μας, LOIS Parking FINIKOUDES MULTIPARK».
 
Προσθέτει ακόμα ότι «αποτέλεσμα της αδράνειας και της άρνησης αυτής του Δήμου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και κατ’ επέκταση και τις υποχρεώσεις του απέναντι στο περιβάλλον, στους Δημότες και  στους επισκέπτες της Λάρνακας, η σχεδόν ανύπαρκτη ζήτηση αδειοδοτημένων χώρων στάθμευσης, αφού είναι εκ των πραγμάτων η τελευταία επιλογή του οδηγού μετά που θα εξαντλήσει πρώτα όλες τις άλλες «δωρεάν» εναλλακτικές επιλογές στάθμευσης».
 
 Η εταιρεία στην ανακοίνωση της κάνει «δημόσια έκκληση προς το Δήμο Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει την οποιαδήποτε απόφαση τερματισμού της μίσθωσης δημοτικών τεμαχίων για την κατασκευή και λειτουργία πολυώροφων χώρων στάθμευσης».
 
Ταυτόχρονα καλεί τον Δήμο «να αποδεχτεί την πρόσκληση μας για διάλογο με καθαρές και ειλικρινείς προθέσεις επίλυσης των προβλημάτων και των διαφορών, αλλά χωρίς την επιβολή εκβιαστικών προϋποθέσεων για αποποίηση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την μεταξύ μας Συμφωνία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ