Εγκρίθηκε ο νόμος για την κατάχρηση της αγοράς
19:46 - 30 Σεπτεμβρίου 2016
Παρά την ύπαρξη επιφυλάξεων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τις εξουσίες που αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ολομέλεια ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον περί κατάχρησης της αγοράς Νόμο, θεσπίζοντας κανονιστικό σχετικά με την κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ, με τους βουλευτές της ΕΔΕΚ να ψηφίζουν κατά.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, την παράνομη ανακοίνωση προνομιακών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της αγοράς (κατάχρηση αγοράς), καθώς και μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης της αγοράς για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και της εμπιστοσύνης στις εν λόγω αγορές.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή, υπεύθυνης να εξασφαλίζει την εποπτεία και την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου και σχετικών κανονισμών, καθορίζονται οι εξουσίες της ΕΚ, και οι διοικητικές κυρώσεις και μέτρα που μπορεί να επιβάλλει η ΕΚ.
Παράλληλα, καθορίζεται η υποχρέωση προσώπων για υποβολή ορθών, πλήρων και ακριβών πληροφοριών, στοιχείων, εγγράφων και εντύπων στην ΕΚ, ο τρόπος άσκησης των εποπτικών εξουσιών και της επιβολής κυρώσεων από την ΕΚ, η δημοσίευση των αποφάσεων της σε σχέση με την επιβολή διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων και η δυνατότητα της να εκδίδει οδηγίες και εγκυκλίους για καλύτερη εφαρμογή του νόμου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποχρέωση να συμμορφωθεί με τους σχετικούς κανονισμούς μέχρι τις 3 Ιουλίου 2016, ωστόσο το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 7 Ιουλίου 2016.
Με το νομοσχέδιο εισάγονται στην εθνική νομοθεσία ορισμένες από τις διατάξεις κανονισμού ο οποίος αποτελεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατάχρηση της αγοράς, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τις εποπτικές, ερευνητικές και άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες της ΕΚ, με στόχο την αποτελεσματική εποπτεία της χρηματοοικονομικής αγοράς.
Τόσο το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ από κοινού, όσο και η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσαν όμοιες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου ώστε η δυνατότητα της ΕΚ να αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, να επιτρέπεται μόνο με δικαστικό διάταγμα.
Οι τροπολογίες ωστόσο απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία του Σώματος.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι υπέρ του νομοσχεδίου, εξήγησε ότι το άρθρο έξι παραχωρεί συγκεκριμένες εξουσίες στην ΕΚ, όπως για κατάσχεση εγγράφων, τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και άλλων στοιχείων. Υποστήριξε ότι είναι καλό να διατηρηθούν οι εξουσίες αυτές, αλλά να προαπαιτείται δικαστικό διάταγμα για να λαμβάνονται τα συγκεκριμένα στοιχεία, και αυτή είναι η τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ, όπως είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την απόρριψη της κοινής τροπολογίας του κόμματος του και του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το κόμμα σκόπευε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μόνο εάν εγκρινόταν η εν λόγω τροπολογία και ως εκ τούτου η ΕΔΕΚ δεν το ψηφίζει.
Σχολιάζοντας την ψηφοφορία επί των τροπολογιών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε πως εάν περάσουν αυτό σημαίνει ότι «βγάζουμε τα δόντια της ΕΚ», κατά την έκφρασή του.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν τα εν λόγω εργαλεία στην ΕΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βουλή ενίσχυσε πολλούς με διάφορα εργαλεία αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν.
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την ΕΔΕΚ, ωστόσο ψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά την έκφρασή του, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθείται η εφαρμογή του και το ενδεχόμενο καταχρήσεων.
Εξάλλου, η Ολομέλεια ανέβαλε τη συζήτηση τροποποιητικού νόμου της ΕΚΚ, ο οποίος καθόριζε σαφέστερα τις εξουσίες του Συμβουλίου της ΕΚΚ ως προς το διορισμό υπαλλήλων, διασαφήνιση θεμάτων που αφορούν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον αξιωματούχων και μελών της ΕΚΚ, και οριοθέτηση εκ νέου της υποχρέωσης για εχεμύθεια των αξιωματούχων και λειτουργών της.
Η Ολομέλεια ανέβαλε επίσης την ψήφιση του περί αγοραπωλησίας δανείων τροποποιητικού νόμου με τον οποίο εισάγονται ρυθμίσεις ώστε οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να αδειοδοτούνται μόνο από την ΕΚΚ και να μην απαιτείται και αδειοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ