Τον Οκτώβριο αναμένεται η μελέτη για κατασκευή East Med
07:50 - 29 Σεπτεμβρίου 2016
Τα επόμενα βήματα για την προώθηση των έργων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας καθώς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας, δια μέσου Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη στην βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης που είχαν στην Αθήνα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η οικονομική και τεχνική μελέτη για τον East Med στα τέλη Οκτωβρίου και να γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών στις 8 Δεκέμβριου στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, έγινε λόγος για σημαντικές προοπτικές εντοπισμού και αξιοποίησης και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πέραν των γνωστών, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και του Ισραήλ.
«Η συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή κι αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας» υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης συζητήθηκε καταρχήν η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και δια της Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτό που αναδείχθηκε ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε εκτενώς για τον αγωγό EastMed» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης το πολύ μεγάλο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για ειλικρινή διάλογο και ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, στις δικές του δηλώσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που είναι συνέχεια της διακήρυξης της Λευκωσίας σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, η οποία εμπεριέχει και τον στρατηγικό ενεργειακό διάλογο για τη δημιουργία ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν κάποια έργα κοινού ενδιαφέροντος και η επιλογή του σχεδιασμού που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την Αλεξανδρούπολη και η διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας και από εκεί στην Ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «δεν είναι μόνο το τι έχουμε ανακαλύψει σήμερα, που ήδη ξεπερνά σε ποσότητες τις ετήσιες ανάγκες της Ευρώπης, αλλά είναι και οι προοπτικές για τη συνέχεια. Προοπτικές οι οποίες αποτυπώνονται και στη συμμετοχή που είχαμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο. Ελπίζουμε να είναι επιτυχημένος και ο γύρος στον οποίο θα προβεί το Ισραήλ σε μερικές εβδομάδες και από εκεί και πέρα να προωθήσουμε αυτό τον στρατηγικό διάλογο με απώτερο στόχο να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Ισραηλινός Υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία τόσο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών αλλά και για την στρατηγικής σημασίας, όπως είπε, δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στην Κύπρο και την Ελλάδα και ύστερα δια της Ελλάδας στην ηπειρωτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, την Ιταλία.
Ο κ. Στάινιτζ είπε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να προχωρήσει και σε νέες εξερευνήσεις στην οικονομική του ζώνη για κοιτάσματα φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι αναμένονται σπουδαίες ανακαλύψεις και στο κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο αλλά ίσως και στην Αίγυπτο.
«Έτσι, αν λάβουμε υπόψη την οικονομική ζώνη του τριγώνου Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, όλοι μαζί, φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί στην επόμενη σημαντική πηγή φυσικού αερίου όχι μόνο για τις γείτονες χώρες, όπως η Ιορδανία, αλλά για την Ευρώπη. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε τα μέσα και τις διαδρομές με τα οποία θα εξάγουμε αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα έργα το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη, υπό σοβαρή μελέτη, είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ, στην Κύπρο κι έπειτα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διάδρομο που θα εξάγει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ηπειρωτική Ευρώπη».
Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει ήδη αρχικές συζητήσεις με την ΕΕ και ότι θα ακολουθήσει και νέος γύρος συνομιλιών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Προανήγγειλε επίσης ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει μία ακόμα τριμερής συνάντηση κορυφής, μεταξύ των χωρών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ με ατζέντα στρατηγικού σχεδιασμού και ίσως εκπροσώπηση της ΕΕ αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε ο σχεδιασμός του αγωγού. Τέλος, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα τέτοιο έργο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ