Powered by

Ενημέρωση από υπ. Δικαιοσύνης ζητούν οι κάτοχοι αξιογράφων

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων τραπεζικών αξιογράφων, ζητώντας ενημέρωση για δύο θέματα που εκκρεμούν εν αναμονή, όπως αναφέρει στην επιστολή του, των εξελίξεων ενόψει της νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε από τις 19.5.16 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματος των αξιογράφων.

Ο Σύνδεσμος ζητά από τον υπουργό ενημέρωση για το «πού βρίσκεται το θέμα της υιοθέτησης από την Κύπρο, της ευρωπαϊκής οδηγίας για ομαδικές αγωγές (class actions), με τρόπο που να καλύπτει και τα αξιόγραφα».

Υπενθυμίζει ότι «το έγκλημα των αξιογράφων σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τις τράπεζες μεταξύ των ετών 2008 και 2011, με την ανοχή των εποπτικών Αρχών και των ελεγκτικών οργανισμών».

Υπενθυμίζει επίσης τον υπουργό για την εκκρεμότητα που υπάρχει όσον αφορά την πρόταση νόμου που κατέθεσε “εδώ και αρκετό καιρό για νομική αρωγή. Για να μην είναι η αρωγή δώρο άδωρο, ελπίζουμε αυτή να καλύπτει όλα τα έξοδα εκείνων που θα επωφεληθούν από αυτήν, και η αρωγή να μην περιοριστεί μόνο σ’ αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή λαμβάνουν το ΕΕΕ”, προστίθεται στην επιστολή.

“Σας λέει κάτι το γεγονός ότι, βάσει των δικών μας στοιχείων, μόνο 20% των κατόχων αξιογράφων έχουν καταχωρίσει αγωγές; Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, δεν καταχώρισαν αγωγή γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τεράστια δικαστικά και δικηγορικά έξοδα”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

«Αναμένουμε την απάντησή σας. Για το πρώτο θέμα εισηγούμαστε να συντονιστείτε με τον Υπουργό Ενέργειας και για το δεύτερο με τον Υπουργό Οικονομικών», καταλήγει η επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Ανοικτή Επιστολή προς Γ. Εισαγγελέα 
Εξάλλου, ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα απέστειλε ο Σύνδεσμος αναφορικά με υπεράσπιση που κατέθεσε «μεγαλοδικηγόρος που υπερασπίζεται μια μεγάλη και ανθρώπινη τράπεζα, η οποία στο παρελθόν ανήκε στο Κοινό των Κυπρίων», σε αγωγή που καταχώρισε μέλος του Συνδέσμου εναντίον της εν λόγω τράπεζας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Συνδέσμου, στην υπεράσπιση του «μεγαλοδικηγόρου» αναφέρεται ότι «επιπρόσθετα, και άνευ βλάβης των όσων έχουν αναφερθεί στην υπεράσπιση των εναγομένων 1 πιο πάνω, οι εναγόμενοι 1 ισχυρίζονται ότι έστω και αν δεν μετατρέπονταν οι καταθέσεις του ενάγοντα σε αξιόγραφα, αυτές θα απομειώνονταν ούτως η άλλως ενόψει των γεγονότων της 16.3.2013 και ειδικότερα ενόψει των Διαταγμάτων που εκδόθηκαν σαν αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών».

“Με βάση τα σχετικά Διατάγματα και ειδικότερα με βάση το Διάταγμα Κ.Δ.Π. 103/2013, ως έχει τροποποιηθεί μεταγενέστερα, οι καταθέσεις απομειώθηκαν ενώ οι μετοχές και τα αξιόγραφα σχεδόν μηδενίστηκαν”, προστίθεται.

“Ως εκ τούτου”, όπως αναφέρεται, “έστω και αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του ενάγοντα, το οποίο εν πάση περιπτώσει οι εναγόμενοι 1 τονίζουν ότι αρνούνται κατηγορηματικά, ο ενάγοντας δε έχει υποστεί και δεν θα μπορούσε να έχει υποστεί την ισχυριζόμενη ζημιά εν όψει των γεγονότων που ακολούθησαν και πιο συγκεκριμένα εν όψει του «κουρέματος» που έχει λάβει χώρα στις
29.3.2013 οι εναγόμενοι 1 επιφυλάσσουν και πάλι το δικαίωμα τους να αναφερθούν σε όλα τα σχετικά έγγραφα και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καθώς επίσης και στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ημερ. 13.9.2013 κατά την δικάσιμο.»

Με άλλα λόγια, αναφέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος, «ο μεγαλοδικηγόρος ισχυρίζεται ότι οι κάτοχοι αξιογράφων δεν υπέστησαν ζημιά λόγω αξιογράφων, αφού έτσι κι αλλιώς, αν διατηρούσαν τις καταθέσεις τους και δεν τες μετέτρεπαν οι τράπεζες σε αξιόγραφα, αυτές θα κουρεύονταν στις 29.3.13».

«Και σας ρωτούμε κύριε Γενικέ, Αν ένας άνθρωπος δολοφονήσει έναν άλλον, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια και θα πεθάνει σε λίγες μέρες, τότε ο δολοφόνος απαλλάσσεται από τον φόνο, αφού έτσι κι αλλιώς το θύμα θα πέθαινε σε λίγες μέρες», καταλήγει η επιστολή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ