Δικλείδες ασφαλείας και συντηρητικό μοντέλο για Ταμείο Επενδύσεων
12:16 - 26 Σεπτεμβρίου 2016
Τη συμπερίληψη προνοιών του νόμου για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου επενδύσεων και οργανισμού διαχείρισης επενδύσεων, ως επιπλέον δικλείδες ασφαλείας με στόχο τη διασφάλιση της συνετής διαχείρισης των επενδύσεων εισηγείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Σημειώνοντας ότι η σύσταση του ταμείου και του οργανισμού δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου ΔΟΕΕ, η πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών την ανάγκη συμπερίληψης του ορισμού όσον αφορά τις «υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων», προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον νόμο, υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων συμπεριλαμβάνουν τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τη διαχείριση κινδύνων καθώς και λειτουργίες που σχετίζονται με τη διοίκηση των ΟΕΕ. Ως εκ τούτου, η ΕΚΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σχετικός ορισμός, ο οποίος να διασαφηνίζει τις λειτουργίες που θα εκτελεί ο διαχειριστής, ποιες εξ αυτών θα εκτελούνται εσωτερικά και ποιες εξωτερικά.
Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, θα πρέπει να γίνει αναφορά στο νομοσχέδιο κατά πόσο ο Οργανισμός δύναται να αναθέτει οποιανδήποτε από τις λειτουργίες που συμπεριλαμβάνονται στις «υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων».
Όσον αφορά στον διορισμό εξωτερικών διαχειριστών, η ΕΚΚ εισηγείται την συμπερίληψη πρόνοιας στην οποία να αναφέρονται οι λειτουργίες που δύνανται να ανατεθούν εξωτερικά, ενώ προτείνει τον καθορισμό δια νόμου του μέγιστου ποσοστού μόχλευσης.
Επισημαίνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν καθορίζει οποιοδήποτε επίπεδο ευθύνης σε περίπτωση απώλειας περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Επενδύσεων», η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι εισήγηση της ΕΚΚ είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμπερίληψης αντίστοιχων προνοιών του νόμου ΔΟΕΕ, στο σημείο που αυτές εφαρμόζονται.
Αξιολόγηση διορθωτικών μέτρων
Από την πλευρά του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τόνισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ότι σε περιόδους κρίσης και αποσταθεροποίησης της οικονομίας, κατά τις οποίες δύναται να κριθεί σκόπιμη η αξιοποίηση αποθεμάτων του Ταμείου Επενδύσεων, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από συστάσεις του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του διοικητή της ΚΤ, «ο ρόλος του Συμβουλίου είναι να αξιολογήσει κατά πόσο το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για την τήρηση των κανόνων του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, κάτι που θα καθιστούσε τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές ως προσωρινό ή το αντίστροφο».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο ορθά επιδιώκει να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και υγιών δημόσιων οικονομικών, όπως και μεταξύ των γενεών», εξηγώντας ότι θα ήταν ορθότερο το Ταμείο να ξεκινήσει με ένα συντηρητικό μοντέλο, που με την πάροδο του χρόνου θα προσαρμοστεί ανάλογα.
Οι τελικές θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων της ΕΚΚ, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γενικού Λογιστηρίου, θα καταρτιστούν σε σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, που αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.