Γ. Λακκοτρύπης: Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος
12:10 - 22 Σεπτεμβρίου 2016
Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσω του συντονισμού και της στόχευσης ενεργειών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με τίτλο «Στοχεύοντας τον Αειφόρο Τουρισμό» που πραγματοποιείται στον Πρωταρά.
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Τουρισμού και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Δήμων Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, στις επενδύσεις και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αξιόλογη είναι και η επίδραση του τομέα στην απασχόληση, δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα, αλλά και έμμεσα, από την ανάπτυξή του, καθώς κινητοποιεί έναν μεγάλο αριθμό παραγωγικών μονάδων που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη της ζήτησης που δημιουργείται».
Πρόσθεσε ότι «τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το 2015 καταγράφουν ότι στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης εργοδοτούντο κατά μέσο όρο πέραν των 29.000 ατόμων, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 8% περίπου της συνολικής απασχόλησης για το έτος».
Στόχος της Κυβέρνησης, συνέχισε, "είναι μέσω του συντονισμού και της στόχευσης ενεργειών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Οι Δήμοι, οι επαγγελματικοί και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και οι τοπικές κοινωνίες ευρύτερα, αποτελούν σημαντικούς μας συνεργάτες και στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας».
Είναι απαραίτητο, σημείωσε, “να υιοθετήσουμε ως χώρα μια ολιστική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται, ασφαλώς, και οι ενέργειές μας για χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό και δημιουργία ενός νέου αρμόδιου Υφυπουργείου».
Αναφέροντας ως παράδειγμα τη φετινή χρονιά, ο Υπουργός είπε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού τουρισμού θα σπάσουμε το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών, είναι επάναγκες να εξετάζουμε συνεχώς τις όποιες επιπτώσεις και προβλήματα και, συλλογικά με τους τουριστικούς φορείς, να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις”.
Με τον τρόπο αυτό, υπέδειξε, “μπορούμε να έχουμε επανάληψη των υψηλών επιδόσεων των τελευταίων τριών χρόνων, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε και σε θέση να διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής Κύπρου, που δεν είναι άλλα από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τις όμορφες και καθαρές θάλασσες, το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον και τις ποιοτικές τουριστικές υποδομές».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ανέφερε ότι «η διοργάνωση της σημερινής ημερίδας αποτελεί μια εκ των κορυφαίων φετινών δράσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο τουρισμός αποτελεί την αδιαμφισβήτητη ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Η διοργάνωση τέτοιων ημερίδων παρέχουν την ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των άμεσα ενδιαφερομένων και όχι μόνο, για ένα ζήτημα που άπτεται μιας τόσο σημαντικής πολιτικής για τον τόπο, με σημαντικότατες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές διαστάσεις».
Πρόσθεσε ότι «φιλοδοξία μας ήταν η συγκεκριμένη ημερίδα να αποτελέσει την πλατφόρμα ενός πολιτικο - ακαδημαϊκού διαλόγου από τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα και βέλτιστες πρακτικές, ούτως ώστε να αναβαθμίσουν περαιτέρω το προσφερόμενο προϊόν τους. Τα οφέλη που δυνατόν να προκύψουν σίγουρα δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους ιδιώτες, αλλά συμπεριλαμβάνουν τους σχετικούς φορείς και οργανισμούς ενώ επεκτείνονται εμμέσως στους πολίτες της Κύπρου και γενικότερα στους Ευρωπαίους τουρίστες και όχι μόνο».
Ο κ. Κεττής ανέφερε επίσης ότι «οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πρέπει να γίνουν φάρος στη δράση και στις στοχεύσεις μας, αν θέλουμε η Κύπρος να αναδειχθεί σε ένα από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισμούς στο άμεσο μέλλον, πάντοτε με σεβασμό και προβολή της πλούσιας παράδοσης της».
Εκ μέρους του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Χρίστου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο τουρισμός και οι διάφορες δραστηριότητές του διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και σχετίζονται άμεσα με το φυσικό, ανθρωπογενές και κοινωνικοπολιτισμικό απόθεμα της τοπικής κοινωνίας. Η ανάγκη για διατήρηση της αειφόρου ανάπτυξης αυτών των πόρων, απαιτεί μια ολιστική μελέτη και προσέγγιση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο».
Στην Κύπρο, συνέχισε, «ο τουρισμός κατέχει εξέχουσα θέση στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, ασκώντας παράλληλα σημαντικές πιέσεις στους φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον. Οι τοπικές και περιφερειακές κοινότητες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια της αειφορίας, να είναι δηλαδή οικονομικά βιώσιμη, αλλά ηθικά και κοινωνικά αποδεκτή. Η Πολιτεία και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να προωθούν ενέργειες για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του τουρισμού στη βάση των αρχών της αειφορίας».
Ανέφερε ακόμα ότι «ως κάτοικοι μιας κοινωνίας υποδοχής τουριστών εξαρτάται από εμάς η σωστή επιλογή της μορφής τουρισμού που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συνδέσουμε άμεσα την εκπαίδευση για το περιβάλλον και τον αειφόρο τουρισμό”.
Η συνεχής επιμόρφωση και κατάρτιση για τα θέματα αυτά θα συμβάλει στην καλλιέργεια αειφόρου τουριστικής συνείδησης στην κοινωνία των πολιτών, είπε και σημείωσε πως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τείνει χέρι συνεργασίας προς τις τοπικές Αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο «για να αναπτύξουμε από κοινού προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης για την αειφόρο ανάπτυξη, ενισχύοντας έτσι και μέρος των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον».
Στο δικό της χαιρετισμό η Αννίτα Δημητριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, είπε πως «για ένα ώριμο τουριστικό προορισμό όπως η Κύπρος, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η αρχή της αειφορίας επιβάλλεται να διέπει όλες τις δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζουμε λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού».
Πρόσθεσε ότι «δεν νοείται αειφόρος τουρισμός χωρίς το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής για την περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητη περιοχή της υπαίθρου. Ο Τουρισμός Υπαίθρου αποτελεί προτεραιότητα για τη Στρατηγική Τουρισμού», σημειώνοντας πως «δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε τόσο σε σχέση με τη δημιουργία ευκαιριών για διαμονή αλλά και για την προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας μέσα από δραστηριότητες σε πολλά χωριά».
Παράλληλα, συνέχισε, «ο ΚΟΤ έχει ήδη καθιερώσει και ενσωματώσει ελάχιστα πρότυπα αειφορίας στα ποιοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στόχοι της δράσης αυτής είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενσωμάτωση της αειφορίας στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων αυτών με τα αντίστοιχα οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας, ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι “στη μικρή γεωγραφικά Κύπρο με τις περιορισμένες περιβαλλοντικές αντοχές, τις ειδικές συνθήκες που επιγεννά το άλυτο πολιτικό της πρόβλημα αλλά και τη γνωστή εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό, η αειφόρος ανάπτυξη αυτού του οικονομικού πνεύμονα θα πρέπει σίγουρα να παραμείνει το ζητούμενο τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας».
Πρόσθεσε ότι «η μορφή του μαζικού τουρισμού που εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού της Κύπρου έχει αναπόφευκτα συνέπειες και επιπτώσεις στα αποθέματα φυσικών πόρων του νησιού. Κι αν ληφθεί υπόψη ότι στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου η κατάσταση με τον τουρισμό είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, τότε σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούμε πρωτίστως για το περιβαλλοντικό μέλλον του τόπου μας και συνεπαγωγικά το μέλλον του τουριστικού μας προϊόντος».
Οι Δήμοι και Κοινότητες, συνέχισε, μπορούν να επιμορφώσουν, διαφωτίσουν ή και να συζητήσουν «με τους παράγοντες του κυπριακού τουρισμού τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ ως Δήμοι οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και να αναδείξουμε διεθνώς τη διαφορετικότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κυπριακού τουριστικού μας προϊόντος, είτε πρόκειται για τις θάλασσες της ελεύθερης Αμμοχώστου ή τα παραδοσιακά προϊόντα άλλων περιοχών μας».
Ο κ. Γαλανός ανέφερε επίσης ότι «στην Κύπρο, λόγω ακριβώς και του μικρού μεγέθους αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων στον τουριστικό τομέα, μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα δίχως να καταστρέφουμε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, στερώντας από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να στηριχθούν κι αυτές και να δραστηριοποιηθούν στον τουριστικό τομέα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ