Powered by

Α. Τσίπρας: Εκτιμά ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας από φέτος

Το μονοπάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την επταετή κρίση περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι πολύ πιθανό η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντός του 2016, ενώ μπορεί να καταστεί δυνατή η σταδιακή επιστροφή στις διεθνείς αγορές το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα κρατικά έσοδα και οι τουριστικές ροές ενισχύθηκαν και ότι η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει ανάπτυξη από 0,2% έως και 0,4% φέτος, πολύ πάνω από την πρόβλεψη της Eurostat για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Ερωτηθείς αν πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπέσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% το 2017, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για φέτος έχουν ξεπεραστεί. 

«Το ίδιο, είπε, αναμένεται και για το 2017». Κάτι τέτοιο ωστόσο, συμπλήρωσε, θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα των διεθνών αγορών και από το αν θα επιστρέψουν οι ξένες επενδύσεις.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα, η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός των επόμενων έξι μηνών. Αν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, θα δοκιμάσει και τις διαθέσεις της αγοράς για ελληνικά ομόλογα από την επόμενη χρονιά.«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το αν η Ελλάδα μπορέσει να εκδώσει κάποιον αριθμό ομολόγων το 2017 και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018, θα εξαρτηθεί από το αν θα λάβει ελάφρυνση χρέους, αν θα εμφανίσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και αν γίνει ανάλυση του χρέους της από την ΕΚΤ που θα δείχνει αν το χρέος είναι βιώσιμο και αν η χώρα μπορεί να επιβιώσει με τα δικά της μέσα.

«Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι τα τέλη του έτους» στην πρόταση για ελάφρυνση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη β' αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι τα πιο δύσκολα θέματα καλύφθηκαν κατά την α' αξιολόγηση.

«Από εδώ και στο εξής, η κάθε αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη, αλλά ευκολότερη από την προηγούμενη», είπε χαρακτηριστικά. «Βιαζόμαστε να κλείσουμε τα κρίσιμα ζητήματα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στα τέλη Οκτώβρη να ολοκληρώσουμε τη β' αξιολόγηση», είπε.

Η συνέντευξη, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού, έγινε σε ευχάριστο και χαλαρό κλίμα μέσα στη σουίτα που διαμένει στη Νέα Υόρκη, η οποία, όπως είπε ο ίδιος, είναι μικρή και χωρίς θέα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε μάλιστα σε αρκετές πόζες από τον φωτογράφο του πρακτορείου, ενώ ερωτηθείς για το... φλέγον θέμα της γραβάτας και τη σύνδεσή του με το αν θα λάβουμε ελάφρυνση χρέους, απάντησε:

«Είναι ένα θέμα σοβαρό... δεν πρόκειται απλώς για γραβάτες. Αυτό (σσ. Η ελάφρυνση χρέους) θα αλλάξει την ικανότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει πέραν των εσωτερικών θεμάτων και των εθνικών εκλογικών διαδικασιών σε κάθε χώρα. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά μας συμφέροντα και όχι θέματα μικροπολιτικής», πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: H Ελλάδα συνεχίζει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης-«Αγκάθι» το real estate
Σταθερό το θετικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα-Κάτω από το 0,8% το spread με τα γερμανικά
Ανοίγουν και κατάσχουν τις θυρίδες: Πώς το ελληνικό Δημόσιο θα αρπάζει τη λεία των παρανόμων
Αναβάθμιση προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από Fitch-Επιβεβαίωση αξιολόγησης στη βαθμίδα ΒΒΒ-
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες