Powered by

EBA: Χρειάζεται κρατική βοήθεια για τα κόκκινα δάνεια

Η κρατική στήριξη (bail-out) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τράπεζες που έχουν μεγάλους όγκους κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους, τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της European Banking Authority (EBA) Andrea Enria, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος της EBA ανέφερε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι δεν μπορεί να σχολιάσει επάνω σε συγκεκριμένες τράπεζες. Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν μια κρατική παρέμβαση αποτελεί εύλογη εναλλακτική για την προβληματική Monte dei Paschi, απάντησε πως «το πρόβλημα των κακών δανείων των τραπεζών θα πρέπει να λυθεί γρήγορα (...) Αν η κρατική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί».

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, ο Vincenzo Visco, διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, είχε επίσης τονίσει τον Αύγουστο πως η δημόσια στήριξη σε μια ιταλική τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αφότου τα stress tests έδειξαν ότι η Banca Monte dei Paschi di Siena είναι η πιο αδύναμη τράπεζα στην ευρωζώνη, η εταιρία συμφώνησε με την ΕΚΤ τον Ιούλιο σε ένα σχέδιο ώστε να συγκεντρώσει νέα κεφάλαιαύψους πέντε δισ. ευρώ. Η τράπεζα ανέφερε ακόμη ότι θα πουλήσει κόκκινα δάνεια αξίας 28 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση.

Ανησυχίες για την εφαρμοσιμότητα αυτού του σχεδίου έχουν πιέσει τη μετοχή της τράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 0,18 ευρώ, ενώ παράλληλα οι επενδυτές φοβούνται πως αν η Monte Paschi στραφεί στο κράτος για στήριξη, θα πυροδοτήσει ένα bail-in που θα επιβάλει ζημίες στους μετόχους της, σε ομολογιούχους και σε μεγάλο μέρος των καταθετών.

«Η αρχή του bail-in είναι δίκαιη», υποστήριξε ωστόσο ο Enria, παρότι πρόσθεσε πως θα είναι πρόβλημα για τους μικροεπενδυτές που έχουν στα χέρια τους χρέος μειωμένης εξασφάλισης.

«Είναι στο χέρι των τραπεζών να επαναγοράσουν αυτά τα ομόλογα (από τους μικροεπενδυτές) και να πουλήσουν νέα ομόλογα σε θεσμικούς επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της EBA.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας