Powered by

Πρωταθλητές και ουραγοί στην παγκόσμια αγορά κατοικίας

Πτωτικές τάσεις μεν, με σαφώς ωστόσο χαμηλότερους ρυθμούς ωστόσο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μας με βάση και τις διεθνείς έρευνες που καταγράφουν τις τάσεις στην παγκόσμια αγορά κατοικίας.

Η τελευταία έρευνα του Global Property Guide, το οποίο καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε 46 από τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως- αυτές για τις οποίες παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- υπολογίζει την πτώση στην ελληνική αγορά στο 1,95% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (αναπροσαρμοσμένες τιμές βάσει πληθωρισμού) ανεβάζοντας την Ελλάδα λίγο ψηλότερα στην κατάταξη, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος η χώρα μας... πρωταγωνιστούσε στις τελευταίες θέσεις.

Τώρα, στην τελευταία έρευνα, τη μεγαλύτερη πτώση διεθνώς σημειώνουν οι αγορές της Ρωσίας (-12,46%), της Αιγύπτου (-11,2%) και του Χονγκ Κονγκ (10,7%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως σημειώνει η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ρουμανία. Η έρευνα κάνει λόγο για μία παγκόσμια αγορά «δύο ταχυτήτων», αφού Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κίνα και Νέα Ζηλανδία καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της Ασίας και της Μέσης Ανατολής παραπέμπουν σε μεγάλη επιβράδυνση όσον αφορά τις επιδόσεις τους.

Όσον αφορά συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, έξι από τις 10 ισχυρότερες αγορές παγκοσμίως είναι στην Ευρώπη με τις τιμές των κατοικιών να σημειώνουν αύξηση σε 17 από τις 22 εξεταζόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Ρουμανία, Γερμανία, Τουρκία, Μάλτα, Ισλανδία είναι οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ειδικά για την αγορά της Ρουμανίας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι επιδόσεις της αποτελούν ''έκπληξη'' αν ληφθεί υπόψη η απογοητευτική πορεία της αγοράς την περίοδο από το 2008 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οπότε η κτηματαγορά «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια με τη ζήτηση για την αγορά κατοικιών να ενισχύεται και από τα πολύ χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Στην Τουρκία, οι τιμές των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,67% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, γεγονός το οποίο αποδίδεται από την αύξηση του πληθυσμού αλλά και την άνοδο των ξένων επενδύσεων, παρά την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα προβλήματα στο πολιτικό σκηνικό.

H Ελλάδα πάντως, μαζί με τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και την Ελβετία περιλαμβάνονται στις πιο «αδύναμες» ευρωπαϊκές αγορές, με βάση την έρευνα, αν και ενθαρρυντικό για την ελληνική αγορά είναι ότι παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας