ΥΠΟΙΚ: €0,5 δισ. τα ετήσια έσοδα του ΦΑ από το 2020
10:17 - 19 Σεπτεμβρίου 2016
Την ανάγκη έγκαιρης θέσπισης νομικού πλαισίου διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα καθαρά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που αναμένεται να προκύψουν από το 2020, υπολογίζονται στα 500-600 εκατ. τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα έσοδα από τη διαχείριση του τεμαχίου 12 (Αφροδίτη) σε ορίζοντα 12ετίας ενδέχεται να ξεπεράσουν τα €5-6 δισ. «Τα συγκεκριμένα έσοδα θα αποδειχθούν σημαντικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν επιπρόσθετες ανακαλύψεις σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ».
Αναλόγως του δημοσίου χρέους
Αναλύοντας τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, ο υπουργός εξήγησε ότι αν το δημόσιο χρέος υπερβαίνει του 80% του ΑΕΠ, ποσοστά από τα έσοδα από το φυσικό αέριο έως και 50% θα χρησιμοποιούνται για μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αποθεματικού του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.
Από την άλλη, όταν το χρέος βρεθεί σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο, δηλαδή κυμαίνεται 60-80% του ΑΕΠ, τότε θα διοχετεύονται τουλάχιστον το 75% των εσόδων για τη δημιουργία του εν λόγω αποθεματικού, ενώ για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα διοχετεύεται έως και το 25%.
Παράλληλα, όταν το δημόσιο χρέος φτάσει στο «ικανοποιητικό», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης, 60% του ΑΕΠ, το σύνολο των εσόδων διοχετεύονται για τη δημιουργία του Ταμείου.
Την ίδια ώρα, όταν το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 30% του ΑΕΠ, τότε θα μπορεί να διοχετεύει στον κρατικό προϋπολογισμό ποσοστό των εσόδων του, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Το συγκεκριμένο ποσό θα διοχετεύεται για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, το οποίο κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής, υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης από τους συγκεκριμένους κανονισμούς σε περίοδο κρίσης, όταν δηλαδή η χώρα απειλείται με απώλεια πρόσβασης στις αγορές.
Όπως ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης, η διαδικασία θα ξεκινήσει με την έναρξη των μεγάλων και σταθερών εισροών εσόδων, δηλαδή περίπου από το 2020-2021 και έπειτα. «Μικρότερα έσοδα που θα προκύψουν στο ενδιάμεσο διάστημα, θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημοσίου χρέους», σημείωσε.
Μακροπρόθεσμο όφελος
Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι να προκύψει ένα μακροχρόνιο και βιώσιμο για την οικονομία όφελος. «Είναι ανώφελο να αξιοποιηθούν τα έσοδα μόνο από μία γενιά, καθώς πρέπει να προκύψουν μακροπρόθεσμα οφέλη και για τις επόμενες γενιές», είπε σχετικά, εξηγώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η διαχείριση των εσόδων προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος του δημοσίου χρέους.
Εξάλλου, μέχρι να προκύψουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μία ενδιάμεση ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση των εσόδων θα ανατεθεί σε επενδυτικό οίκο ή στην Κεντρική Τράπεζα για εξασφάλιση ομολόγων υψηλής αξιολόγησης.
Σημειώνοντας ότι η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) θα λειτουργεί ως το συμβαλλόμενο μέρος του κράτους πραγματοποιώντας τις επενδύσεις από τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι η Εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να μεταβιβάζει στη Δημοκρατία όλα τα έσοδα μέσα από τον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, ούτως ώστε να σταλεί «στο εσωτερικό και το εξωτερικό πολύ έγκαιρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, θεσπίζοντας πολύ έγκαιρα το πλαίσιο διαχείρισης αυτών των εσόδων».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε περίπτωση που το πλαίσιο θεσπιστεί έγκαιρα, τότε «θα συμβάλει στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κύπρος ως αξιόπιστος προορισμός, ακόμα και προς οίκους αξιολόγησης και επενδυτές».