Powered by

Οι τρεις βασικές προκλήσεις για τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανησυχίες για τη ζήτηση και θέματα της αγοράς εργασίας αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (EEA), η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ περιλήφθηκε και η Ελβετία. Από τις παραπάνω εταιρείες, οι 25 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα (περιλαμβανομένων των κατασκευών) και οι 19 στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα και ο συνολικός τζίρος τους είναι μεγαλύτερος από 600 δις ευρώ. 

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ανέφεραν την τεχνολογική εξέλιξη, λόγω της ταχείας ψηφιακής προόδου, ως μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σήμερα. Όπως σημείωσαν, όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων τους επηρεάσθηκαν από την τεχνολογική πρόοδο – από τους τρόπους προσέγγισης των πελατών (ηλεκτρονικό εμπόριο) έως το θέμα της προστασίας των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος και τα αποτελέσματα που έχουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο της παραγωγής/δραστηριοτήτων και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ανησυχίες για τη ζήτηση – παγκοσμίως και στην EEA – διατύπωσαν λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφεραν ως πρόκληση τα προβλήματα της αγοράς εργασίας (ανησυχίες, ειδικότερα, για το σχετικό κόστος εργασίας καθώς και για τους ευρύτερους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας και τις ανάγκες σε δεξιότητες).

Το ένα τέταρτο των εταιρειών ανέδειξαν μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων τους σε διεθνές επίπεδο τις αλλαγές των παγκόσμιων καταναλωτικών προτύπων και ζητήματα σχετικά με τη γεωπολιτική αστάθεια. Οι μεταποιητικές εταιρείες, ειδικότερα, τόνισαν επίσης την ύπαρξη εμποδίων στο εμπόριο – όπως των ρυθμίσεων για ελάχιστη συμμετοχή εγχώριων εισροών στην παραγωγή, των δασμών και φόρων και της αύξησης των λιγότερο επίσημων εμποδίων (συγκαλυμμένος προστατευτισμός) – ως μεγάλων ανησυχιών και εμποδίων στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Οι αλλαγές στα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής συνεχίζουν να περιορίζουν τη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα παραγωγής έχουν μειώσει στους τομείς τους τη ζήτηση για εργασία από την EEA είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν των εταιρειών που βλέπουν αύξηση. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στη ζήτηση ανειδίκευτων εργατών (στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες), αλλά αναφέρθηκε ότι έχει αυξηθεί κάπως η ζήτηση για πιο εξειδικευμένα επαγγέλματα (όπως οι τεχνικοί παραγωγής και επιβλέποντες ή όσοι απασχολούνται στην έρευνα και ανάπτυξη και τον σχεδιασμό προϊόντων). Οι μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων ήταν σπάνιες, καθώς οι νέες αγορές εξυπηρετούνταν συνήθως με την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε ανοδική τροχιά ο χρυσός-Στα $3.309 η ουγγιά
Αγώνας δρόμου ΗΠΑ και Ε.Ε. για κατάληξη σε εμπορική συμφωνία-Πότε εκπνέει η περίοδος ανακωχής
Δασμοί Τραμπ: Πόσα έχουν μπει μέχρι στιγμής στο ταμείο των ΗΠΑ
Τραμπ: Θετική η ανταπόκριση της Ε.Ε.-Ώρα να ανοίξουν τις αγορές τους στο αμερικανικό εμπόριο
Λαγκάρντ: «Φρικτές» οι δηλώσεις Τραμπ για την Ε.Ε.
Επίσπευση εμπορικών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ αποφάσισαν Φον ντερ Λάιεν και Τραμπ
Χρυσός: Πτώση στις τιμές μετά τη στάση Τραμπ απέναντι στην Ε.Ε.
Δολάριο: Διευρύνει τις απώλειες σε χαμηλό 2 ετών μετά την παράταση της αναστολής των δασμών στην Ε.Ε.
Στάση αναμονής από Fed-Ήπιος πληθωρισμός, αβέβαιη η επίδραση των δασμών Τραμπ
Τραμπ: Αναστέλλει έως τις 9 Ιουλίου τους «ανταποδοτικούς» δασμούς για την Ε.Ε.