Powered by

Τα πέντε μεγάλα πρόστιμα της ΕΠΑ για το 2014-15

Χρονιά ορόσημο για την πορεία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αποτέλεσε το 2015 καθώς επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους €27,3 εκατ., ενώ το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €2,1 εκατ. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας στις αγορές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και υποθέσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε υποβρύχια καλώδια, χώρους στάθμευσης αερολιμένα και την τιμή γάλακτος.

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα 5 μεγαλύτερα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε εταιρείες, το ύψος του προστίμου καθώς και το αιτιολογικό της απόφασης.

Πρόστιμο €20.700.000 σε Daimler AG και Cyprus Import Corporation Ltd 
Τον Απρίλιο του 2015 η ΕΠΑ επέβαλε στις εταιρείες Daimler AG και Cyprus Import Corporation Ltd πρόστιμο ύψους €20.000.000 και €700.000, αντιστοίχως, μετά από καταγγελία των εταιρειών Chr. Kapodistrias & Sons Ltd και Kyros Auto Service Ltd.
 
Η καταγγελία των δύο εταιρειών αφορούσε την κάθετη συμφωνία Daimler και CIC για την εφαρμογή του συστήματος επιλεκτικής διανομής γνήσιων ανταλλακτικών των αυτοκινήτων Mercedes-Benz με το σήμα του κατασκευαστή, στην κυπριακή αγορά. 

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Kapodistrias και Kyros δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, αγορά, προμήθεια και μεταπώληση των γνήσιων ανταλλακτικών για οχήματα Mercedes-Benz, τα οποία προμηθεύονταν από εμπόρους και προμηθευτές από το εξωτερικό. Μετά την εφαρμογή του συστήματος της επιλεκτικής διανομής από την εταιρεία Daimler στα γνήσια ανταλλακτικά που διαθέτει, οι Kapodistrias και Kyros, δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να τα αγοράσουν και να τα εισάγουν στην Κύπρο, καθότι, σύμφωνα με το σύστημα επιλεκτικής διανομής, η πώληση γνήσιων ανταλλακτικών από το επίσημο δίκτυο επιτρεπόταν μόνο σε μέλη του δικτύου, δηλαδή μόνο στην εταιρεία CIC για την κυπριακή αγορά.

Η Επιτροπή έκρινε ότι με την εν λόγω συμφωνία αποκλείστηκε εντελώς ο ανταγωνισμός που υπήρχε μεταξύ του γενικού διανομέα (CIC) και των ανεξάρτητων εταιρειών (Kapodistrias και Kyros αλλά και άλλων εταιρειών) και έχουν περιοριστεί στο μέγιστο βαθμό οι επιλογές του καταναλωτή, αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης σε καλύτερες τιμές αγοράς των προϊόντων.

Πρόστιμο €5.150.000 σε CYTA και Forthnet
Το 2012 η ΕΠΑ προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα αναφορικά με τη συνεργασία της ΑΤΗΚ και της Forthnet για τη διάθεση του τηλεοπτικού περιεχομένου των συνδρομητικών καναλιών NOVACINEMA και NOVASPORTS μέσα από την πλατφόρμα Cytavision.

Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν προέβηκαν σε έμμεσο καθορισμό τιμών και σε ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. Ως εκ τούτου η ΕΠΑ επέβαλε στην ΑΤΗΚ διοικητικό πρόστιμο €2.900.000 και στην Forthnet διοικητικό πρόστιμο €2.250.000. 

Στο αιτιολογικό της απόφασης, η Επιτροπή διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι ΑΤΗΚ και Forthnet συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε ότι αφορά την απόκτηση περιεχόμενου (αθλητικού και κινηματογραφικού) που ήδη κατείχαν, ή/και επιθυμούσαν να αποκτήσουν. «Η Επιτροπή έκρινε ότι, τέτοιου είδους συμφωνία συνιστά εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού με τη μορφή κατανομής των γεωγραφικών αγορών ή των πηγών προμήθειας, καθότι με την κατανομή αγορών συνεπάγεται μείωση της παραγωγής και αύξησης των τιμών, πράγμα που οδηγεί σε εσφαλμένη κατανομή πόρων και σε μείωση της ευημερίας των καταναλωτών». 

Πρόστιμο €2.100.000 στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων
Η Επιτροπή προέβη σε αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) σε σχέση με τη πώληση/ διάθεση του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος κατά τη χρονική περίοδο 1 Ιανουαρίου 2009 μέχρι και 28 Μαΐου 2012. 

Με την απόφαση της 17 Οκτωβρίου 2014, η ΕΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας με την πρακτική της σύναψης συμβάσεων αποκλειστικής διάθεσης νωπού αγελαδινού γάλακτος με τους αγελαδοτρόφους μέλη του που συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένους τυποποιημένους όρους καθορισμού των τιμών αγοράς του νωπού αγελαδινού γάλακτος και επέβαλε πρόστιμο €2.100.000. 

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφαση της ΕΠΑ, ο ΠΟΑ, ως δεσπόζουσα επιχείρηση στη σχετική αγορά, προέβη στον καθορισμό και/ή στην επιβολή υπερβολικών και/ή αθέμιτων τιμών στο νωπό αγελαδινό γάλα. Η Επιτροπή εξετάζοντας το κοστολόγιο για τον υπολογισμό της αξίας του νωπού αγελαδινού γάλακτος, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κοστολόγησης που υπέβαλε ο ίδιος ο ΠΟΑ και στη βάση στοιχείων από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, απεφάνθη ότι η τιμή που καθορίζει ο ΠΟΑ και εισπράττουν οι αγελαδοτρόφοι μέλη του είναι αρκετά ψηλότερη από την αξία του νωπού αγελαδινού γάλακτος. 

Στα συμπερασματικά της σχόλια η ΕΠΑ έκρινε ως ιδιαίτερα σοβαρή την εν λόγω παράβαση καθότι το νωπό αγελαδινό γάλα αποτελεί την βασική πρώτη ύλη στα πλείστα γαλακτοκομικά προϊόντα πρώτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στο καθημερινό κυπριακό διαιτολόγιο. 

Πρόστιμο €1.016.425 σε CYTA 
Μετά από καταγγελία της PrimeTel, η ΕΠΑ προχώρησε στη διερεύνηση υπόθεσης εναντίον της Cyta για επιβολή αθέμιτων τιμών στα Συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ Cyta και Primetel, με ημερομηνίες 8/2/2008 και 5/11/2009, αναφορικά με την αγορά δικαιώματος χρήσης διεθνούς χωρητικότητας στο υποθαλάσσιο υποσύστημα με την εμπορική επωνυμία MINERVA. 

Με απόφαση της τον Μάιο του 2015, η Επιτροπή έκρινε ότι η Cyta κατά τον ουσιώδη χρόνο της καταγγελίας, κατείχε δεσπόζουσα θέση επί της διαθέσιμης διεθνούς χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που τερματίζονται στην Κύπρο. Επίσης, έκρινε ότι τα τέλη χρέωσης που συμπεριλαμβάνονται στα Συμβόλαια για την απόκτηση δικαιώματος χρήσης δεν έχουν επαρκή σχέση με την πραγματική οικονομική αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας και συνεπώς η ΕΠΑ απεφάνθη ότι η Cyta εφαρμόζει μη δίκαιη τιμή πώλησης.

Στο αιτιολογικό της η Επιτροπή σημείωσε ότι η απόκτηση δικαιωμάτων χρήσης χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα είναι απαραίτητη για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τους παρόχους και ως αποτέλεσμα της υπερβολικής τιμολόγησης της άδειας χρήσης σε διεθνή χωρητικότητα διατηρούνται υψηλές τιμές στη λιανική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση) προς ζημία του καταναλωτή. Ως εκ τούτου, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο €1.016.425 

Πρόστιμο €750.000 στην Hermes Airports Ltd
Διοικητικό πρόστιμο €750.000 επέβαλε τον Ιούνιο του 2015 η ΕΠΑ στην Hermes Airports Ltd για τους αυθαίρετους όρους, όπως σημειώνει στο αιτιολογικό της απόφασης, συναλλαγής τόσο στα έγγραφα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για τη σύναψη on airport συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ενοικιάσεως αυτοκινήτων όσο και κατά τη σύναψη off airport σύμβασης υπηρεσιών ενοικιάσεως αυτοκινήτων. 

Σημειώνεται ότι η οn airport σύμβαση παρέχει το βασικό δικαίωμα εγκατάστασης και δραστηριοποίησης των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στα αεροδρόμια. Με την off airport σύμβαση, απαγορεύεται στους αδειούχους να παρέχουν υπηρεσίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε πελάτες κατά την άφιξη τους στα αεροδρόμια παρά μόνο επιτρέπεται η άφιξη ενός υπάλληλου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με off airport σύμβαση, στο χώρο αφίξεων για να παραλάβει τους πελάτες που είχαν ήδη κάνει προκράτηση μέσω διαδικτύου. 

Η Hermes στα πλαίσια προκήρυξης δεύτερου διαγωνισμού το 2011 προέβηκε στην μείωση του αριθμού των on airport εταιρειών από εφτά (7) σε τέσσερις (4), προχωρώντας παράλληλα στην αύξηση της ελάχιστης ετήσιας εγγύησης και την αύξηση του ελάχιστου συνολικού ενοικίου, αυξάνοντας έτσι το κατώτερο ποσό της προσφοράς για το οποίο θα μπορούσαν να προσφοροδοτήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. 

Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ότι η όλη συμπεριφορά της Hermes να μειώσει τον αριθμό των on airport operators από επτά σε τέσσερεις, προβλέποντας παράλληλα στις on-airport συμβάσεις της το δικαίωμα να συνάπτει και off airport συμβάσεις αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ