Powered by

Ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Η φοροκαταιγίδα και κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, κατόρθωσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης, σε ότι αφορά το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», δηλαδή τα βασικά είδη διατροφής.

Η κάθετη υποχώρηση των εισοδημάτων και ακολούθως και της κατανάλωσης δεν έχει συνοδευθεί από αντίστοιχη πτώση στις τιμές. Βάσει των στοιχείων της Eurostat τον Ιούλιο του 2016 οι τιμές των τροφίμων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στο γάλα και στα αυγά, η τέταρτη ακριβότερη στα ψάρια και η έκτη ακριβότερη στο ψωμί.

Σημειώνεται ότι οι τιμές, για το ίδιο διάστημα, στο σύνολο της Ένωσης είχαν ενισχυθεί κατά 0,9%.

Τα επιμέρους στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά με δεδομένο ότι στη χώρα εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο οι τιμές προϊόντων όπως τα έλαια (συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου, ενός εκ των βασικών προϊόντων που παράγει η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί κατά 9,5% (αύξηση 2,9% στην Ευρωζώνη)! Στα φρούτα η αύξηση έχει φθάσει στο 4,2% (4,9% στην Ευρωζώνη) και των λαχανικών κατά 7% (5,6% στην Ευρωζω΄νη). Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά ενισχύθηκαν 2%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,2%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σημαντική άνοδος κατά 5,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά τον Μάιο
Τι προβλέπουν 26 οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δις το πεντάμηνο στην Ελλάδα-Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δις
Ισχυρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν διεθνείς οίκοι...Μπαράζ θετικών εκθέσεων και υψηλότερες τιμές-στόχοι
Ανακάμπτει η πλήρης απασχόληση-Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι
Το θερινό «στοίχημα» της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών-Στο μικροσκόπιο των οίκων FTSE, S&P και Stoxx
Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών