Το νέο πρόσωπο της Λάρνακας σκιαγράφησε ο Μάριος Δημητριάδης
16:42 - 12 Σεπτεμβρίου 2016
Με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, η περιοχή αλλάζει χαρακτήρα και παίρνει τον χαρακτήρα της τουριστικής και σε λίγα χρόνια θα μιλούμε για μια εντελώς διαφορετική Λάρνακα, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για τη Λάρνακα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Δημητριάδη, οι Υπουργοί Ενέργειας, Γεωργίας και Παιδείας, ο Δημαρχεύων Λάρνακας και τοπικοί φορείς.
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος αποφάσισε να καλέσει αυτή τη σύσκεψη όσον αφορά τα έργα της Λάρνακας για να μπορέσουμε να δούμε μαζί με τους τοπικούς παράγοντες σε ποιό στάδιο βρίσκονται και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να υπάρξει επίσπευση εκεί πού χρειάζεται να υπάρξει επίσπευση”.
Είπε ότι τα “δύο πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την πόλη της Λάρνακας είναι η μετακίνηση των πετρελαιοειδών η οποία είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη”. Υπάρχουν, σημείωσε, κάποια θέματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι “έχει πάρει μια πορεία η οποία δεν έχει επιστροφή”.
Το δεύτερο θέμα είναι η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, είπε, και εκεί ο στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσφορών τον Οκτώβριο, με στόχο να υπάρξει υπογραφή μέσα στο 2017.
Επίσης, εξετάστηκαν όλα τα έργα που γίνονται αυτή την εποχή στη Λάρνακα. Σε κάποια από αυτά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις και “ο Πρόεδρος έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να υπάρξει επίσπευση και εγώ νιώθω ότι ήταν ένας εποικοδομητικός διάλογος από τον οποίο θα υπάρξει και αποτέλεσμα», είπε.
Ερωτηθείς για το θέμα της αποψίλωσης των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό που απασχολεί είναι το θέμα ανάπτυξης της περιοχής, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι εκεί γίνεται μια μελέτη από το ΕΒΕ Λάρνακας που χρηματοδοτείται από τις εταιρείες και αναλόγως θα παρουσιαστεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών για να παρθούν οι αποφάσεις για οποιαδήποτε κίνητρα μπορεί να χρειάζονται.
Αυτό όμως που έχει σημασία, είπε, “είναι ότι εκεί η περιοχή της Λάρνακας αλλάζει χαρακτήρα, από μια περιοχή βιομηχανικής αποθηκευτικής χρήσης παίρνει μια άλλη κατεύθυνση, αυτή της τουριστικής και σίγουρα σε λίγα χρόνια θα μιλούμε για μια εντελώς διαφορετική Λάρνακα. Όμως αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο, διότι και να υπάρξει τώρα η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να γίνει και η προετοιμασία της περιοχής, του εδάφους, ώστε να αποκατασταθεί για να μπορέσουν να γίνουν οι αναπτύξεις».
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην πόλη της Λάρνακας και ερωτηθείς τι γίνεται με το θέμα της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας για επενδύσεις, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «σίγουρα ο στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις διότι ποιος άλλος θα κάνει τις επενδύσεις αν δεν έρθουν από το εξωτερικό; Ξέρουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία εσωτερικά. Για το λιμάνι και τη μαρίνα μπορώ να αναφέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές από την προκαταρκτική εξέταση που έχουμε κάνει, και συμπεριελάμβανε το να μιλήσει Οίκος που ανάλαβε το έργο με διάφορους υποψήφιους επενδυτές”.
Το θέμα της γραφειοκρατίας, σημείωσε, “είναι ένα ζήτημα γενικότερο που απασχολεί όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά ολόκληρη την Κύπρο. Γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες τουλάχιστον για τα μεγάλα έργα να μην υπάρχει ανάγκη για όλη αυτή τη γραφειοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσουν οι σχετικές νομοθεσίες ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί το ‘τέρας’ της γραφειοκρατίας».
Ερωτηθείς από πού προέρχονται οι επενδυτές για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας και για ποιες χρήσεις, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «είναι από διάφορες χώρες και μιλάμε για τρεις διαφορετικές χρήσεις στο λιμάνι και τη μαρίνα και είναι εκεί που προσπαθούμε να βρούμε μια ανάπτυξη που να είναι συμβατή με αυτά ώστε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Μιλάμε για διαχείριση της μαρίνας μαζί με αυτό που θέλουμε που θα είναι τα μέγα γιοτ στο λιμάνι, την εμπορική χρήση του λιμανιού και ταυτόχρονα τις αναπτύξεις που θα γίνουν εκεί όπως γραφεία, μικρό ξενοδοχείο, πολυτελή διαμερίσματα. Οπότε μιλάμε για τρεις διαφορετικές δραστηριότητες: ανάπτυξη γης, διαχείριση μαρίνας και εμπορικές δραστηριότητες».
Ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα βγουν “σε προσφορές για την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και πιστεύω ότι όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα μας, εκτός απροόπτου, μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή θα υπάρξει και υπογραφή των συμβολαίων».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ