Χριστόδουλος Χριστοδούλου: Ενδοιασμοί για τον τρόπο μεταρρύθμισης της ΔΥ

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης για την κυπριακή Οικονομικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ενώ θα έθετε σε εφαρμογή ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγική ανάπτυξης θα ήσαν οι άμεσες προτεραιότητες του Χριστόδουλου Χριστοδούλου αν σήμερα βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξουν στρατηγικές στοχεύσεις στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος και τα οποία εντοπίζονται στον τουρισμό, την παιδεία και στην παροχή υπηρεσιών.

Παράλληλα, επισημαίνει πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μελέτη για το πώς η Κύπρος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το Brexit, ενώ θεωρεί πως επιβάλλεται να γίνει μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, Εκφράζει, ωστόσο, ενδοιασμούς για το κατά πόσον ένα τόσο μεγάλο θέμα μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις υποδείξεις ξένων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι, όπως δηλώνει, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Αν ήσασταν σήμερα Υπουργός Οικονομικών ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;
Πρώτη και σημαντικότερη προτεραιότητά μου σήμερα θα ήταν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, προς την κυπριακή οικονομία. Εμπιστοσύνη στις υγιείς της βάσεις, τη σταθερότητά της και στις θετικές της προοπτικές. 

Αναλυτικότερα και πιο συγκεκριμένα θα έθετα αμέσως σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, το οποίο να αναδιατάσσει τις αναπτυξιακές στοχεύσεις και να δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές με κύρια έμφαση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά εντοπίζονται ουσιαστικά στον τουρισμό, στην παιδεία, στην υγεία, στην ναυτιλία και στη πρωιμότητα προϊόντων του πρωτογενούς μας τομέα. Ασφαλέστατα κύριο ρόλο θα διαδραματίζουν πάντοτε οι υπηρεσίες, όπου διαθέτουμε πολύ αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Είμαι βέβαιος ότι με αυτές τις στρατηγικές στοχεύσεις το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η αυξημένη ανεργία, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να φθάσουμε, τουλάχιστον όσον αφορά στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. 

Πώς μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί οικονομικά το Brexit και κατά πόσο μπορεί να το κάνει; 
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια εμπεριστατωμένη, ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία να λάβει σοβαρά υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τα οποία δημιουργούνται από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε. Ε. για τη χώρα μας, με σκοπό την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων δυσμενών επιπτώσεων. 

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της Κύπρου. Δεδομένου ότι ανήκουμε στην Κοινοπολιτεία, στο παρελθόν είχαμε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση από πλευράς εμπορικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων και χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τη Βρετανία. Η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί τη χώρα όπου διοχετεύεται σημαντικό μέρος των εξαγωγών μας. Επίσης ο τουρισμός μας σε ένα ποσοστό 40% προέρχεται από αυτή, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας, που υπολογίζεται γύρω στις 300.000, ζει, δραστηριοποιείται και προοδεύει στη Μ. Βρετανία. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη μελέτη αυτή, ώστε να τύχουν μιας σωστής αξιοποίησης. 

Η προσέγγιση από επίσημης πλευράς στο θεωρητικό πεδίο είναι σωστή. Εκείνο που μένει είναι χωρίς καθυστέρηση να γίνει αυτή η μελέτη. 

Βλέπετε να γίνεται ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας;
Η άποψή μου είναι ότι χρειαζόταν να γίνει μια μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία. Μεταρρύθμιση διαρθρωτική και λειτουργική. Έχει γίνει, πιστεύω, αρκετά ρεαλιστική διάγνωση και σωστή ιεράρχηση σε σχέση με την ιδιαιτερότητα που της προσδίδεται. 

Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι να γίνει σωστή, μελετημένη και όχι πρόχειρη προσέγγιση του θέματος. Οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν να ανταποκρίνονται προς τις ανάγκες και όχι προς αυτό που κυρίως επιβάλλει η Τρόικα και έγκειται σε αριθμητική μείωση προσωπικού ή απλή μείωση δαπανών. Εκείνο που προέχει στη δημόσια υπηρεσία είναι αλλαγές, οι οποίες να την καταστήσουν αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη και πιο λειτουργική. 

Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα λεπτομερείς ανακοινώσεις σε σχέση με τις προθέσεις. Οι μόνοι μου ενδοιασμοί είναι κατά πόσο ένα τόσο τεράστιο θέμα θα μπορούσε να λυθεί σε λίγες εβδομάδες ή μέσα σε λίγους μήνες και τον κύριο λόγο να τον έχουν ξένοι εμπειρογνώμονες που δεν κατέχουν επαρκώς όσα αφορούν τη δική μας δημόσια υπηρεσία. Σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονιζόμαστε. Είμαι όμως εναντίον των μεταφυτεύσεων ξένων προτύπων στις δικές μας ιδιαίτερες πραγματικότητες. 

Δειτε Επισης

Ντέμης Χασάμπης: Ο Κύπριος που κατέκτησε το Νόμπελ και την κορυφή της τεχνητής νοημοσύνης
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick ο διακεκριμένος Καθηγητής Jeffrey Sachs
Tariff(α)s εκ πεποιθήσεως…Η φιλοσοφία και κοινωνικοοικονομική θεώρηση πίσω από το φορολογικό κρεσέντο του Τραμπ
Τιμητική διάκριση στην Ελλάδα για τον Ε/κ επιχειρηματία και συγγραφέα Δρ. Δημήτριο Ζάμπογλου
Η Χριστίνα Πέτρου εκπροσωπεί την Κύπρο στη Milan Design Week
ΤΕΠΑΚ: Βράβευση ερευνήτριας Δρ. Πηνελόπης Κωνσταντίνου στα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ
Theo Paphitis: Το success story, το Dragon’s Den και η κατάκτηση της κορυφής του λιανεμπορίου
Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ISHCCO-Τιμή για το ΕΤΕΚ
Ο Χάρης Χατζησάββας COO της Astras Group of Companies και Astras Oncology Network
Global Leader ο Δημήτρης Σκουρίδης-Ανάμεσα στους κορυφαίους 100 διεθνείς ηγέτες για το έτος 2025