Οι κορυφαίες χρονιές του τουρισμού που «απειλούνται» από το 2016
07:15 - 09 Αυγούστου 2016
Για 20 χρόνια ο κυπριακός τουρισμός έχει «επιβιβαστεί» σε αεροσκάφος υψηλών πτήσεων, καταφέρνοντας από το 1996 κι έπειτα να εξασφαλίζει πέραν των 2 εκατομμυρίων τουριστών σε ετήσια βάση. Πολλές, μάλιστα φορές κινήθηκε πέριξ των 2,5 εκατ. επιβατών, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας γίνονται εκτιμήσεις για ακόμη υψηλότερες «πτήσεις» και πιο συγκεκριμένα της τάξης των 3 εκατ. τουριστών.
Βεβαίως κατά την «πτήση» της τελευταίας εικοσαετίας έχουν προκύψει και… αναταράξεις, αφού η ροή τουριστών τόσο στο σύνολό της όσο και από συγκεκριμένες αγορές έχει πολλάκις μεταβληθεί, λόγω οικονομικών, πολιτικών ακόμη και γεωστρατηγικών συνθηκών, διπλωματικών σχέσεων μεταξύ κρατών και εσχάτως από την τρομοκρατία και την απειλή στρατιωτικών συγκρούσεων σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος φαίνεται σταδιακά να επενδύει και στον παράγοντα «ασφάλεια», αφού έχει αποδειχτεί ως πλέον ασφαλής και σταθερός προορισμός της ανατολικής Μεσογείου.
Τα κορυφαία έτη
Η μεγάλη «έκρηξη» του κυπριακού τουρισμού πραγματοποιήθηκε το 2001, χρονιά η οποία αποτελεί ορόσημο για την τουριστική βιομηχανία, αφού έφτασαν συνολικά στην Κύπρο 2.696 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Βρετανοί. Αν και ο κυπριακός τουρισμός πορεύτηκε πέριξ του εν λόγω αριθμού τα επόμενα χρόνια, αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε να κτίσει για ακόμη μεγαλύτερες ροές, κάτι που με την οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο, τη μεγάλη απώλεια Βρετανών αλλά και Σκανδιναβών οδήγησε σε αριθμούς της τάξης των 2,2 και 2,4 εκατ. τουριστών τα επόμενα χρόνια.
Θετικές εξαιρέσεις αποτελούν τα έτη 2005, 2012 και βεβαίως η εξόχως θετική, περασμένη χρονιά με συνολικές αφίξεις ύψους 2.659 ατόμων από το εξωτερικό. Σημειώνεται παράλληλα, ότι στις καλές χρονιές περιλαμβάνεται το 2000, κατά το οποίο έχει καταγραφεί η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.686 εκατομμύρια.
Από την Αραβική Άνοιξη, στην τρομοκρατία του ISIS και τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας
Πάντως, οι τουριστικές ροές των τελευταίων ετών, οι οποίες αξιολογούνται ως θετικές αποδίδονται –εν μέρει- και στις αρνητικές συγκυρίες που δημιουργήθηκαν σε γειτονικές χώρες. Η Αραβική Άνοιξη σε μουσουλμανικές χώρες της Βορείου Αφρικής, ο ασταμάτητος και μακρύς πόλεμος στη Συρία, η τρομοκρατία εντός Ευρώπης από τον ISIS και οι διπλωματική αποσταθεροποίηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού, πολεμικού αεροσκάφους, αποτελούν παράγοντες που οδήγησαν τουρισμό στη σαφώς πιο ασφαλή Κύπρο. Μάλιστα, στον ΚΟΤ επεδίωξαν να κτίσουν επικοινωνία –κυρίως στην Ευρώπη- σε σχέση μ την ασφάλεια που παρέχει η Κύπρος ως προορισμός, χωρίς ωστόσο να θέλουν να δείξουν ότι αναζητούν απεγνωσμένα θετική προβολή, την ώρα που σε άλλες χώρες υπήρχε θρήνος για θύματα αλλά και πολιτικές εντάσεις, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο.