Μάρκος Κυπριανού: Φρένο στη γραφειοκρατία και φορολογία

Κατάργηση της υπερβολικής φορολογίας και απλοποίηση των διαδικασιών ώστε η Κύπρος να καταστεί ελκυστική τόσο σε ξένους, όσο και σε Κύπριους επενδυτικές θα ήσαν οι άμεσες προτεραιότητες του Μάρκου Κυπριανού αν σήμερα βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως στις προτεραιότητες του θα συγκαταλεγόταν και η σταδιακή μείωση της φορολογίας η οποία από τη μια δεν εκπληρώνει τους φοροεισπρακτικούς στόχους του Κράτους και από την άλλη λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Κύπρος θα μπορεί, αν και δύσκολα, να εκμεταλλευτεί το Brexit προσελκύοντας εταιρείες που επιθυμούν να διατηρήσουν την έδρα τους εντός ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως η προσπάθεια που καταβάλλεται θα πρέπει να υλοποιηθεί, προσθέτοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. 

Αν ήσασταν υπουργός Οικονομικών σήμερα ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες σας;
Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ειδικά στην δημόσια υπηρεσία. Η κατάργηση της υπερβολικής γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για να γίνει ξανά η Κύπρος ελκυστική όχι μόνο στους ξένους αλλά και τους Κύπριους επενδυτές. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η προώθηση έργων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (PPP). Και η σταδιακή μείωση της φορολογίας που από την μία δεν πετυχαίνει τους εισπρακτικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν αντικίνητρο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι ο βασικότερος στόχος.

Πως μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί οικονομικά το Brexit;
Αν και θα είναι δύσκολο και θα έχουμε πολύ ανταγωνισμό από άλλα κράτη της ΕΕ, πρέπει να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε εταιρείες και οργανισμούς που θα θέλουν να έχουν την έδρα τους στην ΕΕ, αλλά νοιώθουν πιο άνετα με το σύστημα δικαίου που έχουμε στην Κύπρο. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Από την άλλη θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό από το ΗΒ αλλά ούτε και για τους Βρετανούς που επιλέγουν να αγοράσουν κατοικία και να εγκατασταθούν στην Κύπρο. 

Βλέπετε να γίνεται ουσιαστική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας;
Δεν πιστεύω ότι αυτή η πρώτη απόπειρα θα είναι αρκετή. Όμως είναι μια αρχή που σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να υλοποιηθεί, και είναι αρνητικό ότι ακόμα δεν προχώρησε. Είναι αναπόφευκτο ότι θα χρειαστούν κι άλλες προσπάθειες στο μέλλον. Όσο εξελίσσεται η κοινωνία αλλά και το οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει και η Δ.Υ. να προσαρμόζεται ανάλογα. Το ζητούμενο είναι να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Αυτό δεν εξαντλείται μόνο με τον εκσυγχρονισμό των όρων υπηρεσίας αλλά είναι αναγκαία και η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών.

Δειτε Επισης

Ο Δρ. Simone Bacchio βραβεύεται ως Νέος Ερευνητής στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας (video)
Ο καθηγητής Jean Skiare τιμάται ως διακεκριμένος ερευνητής στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2025
Ο καθηγητής Γεώργιος Η. Γεωργίου βραβεύεται ως διακεκριμένος ερευνητής στην κατηγορία Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (video)
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
Στο Δ.Σ. της Lordos United Public ο Νίκος Α. Θεοδούλου μετά την αφυπηρέτηση από την PwC
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Το ανεξίτηλο στίγμα της προσφοράς του γιατρού και ανθρώπου Νίκου Ιωάννου-«Χειρουργούσα συνεχώς, χωρίς τελειωμό...»
Φτωχότερη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου…Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ορθοπεδικός Νίκος Γ. Ιωάννου(video)
Ο Μάριος Λουκαΐδης νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mιτσίδης
Ανδρέας Πουλλικκάς: Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick