Powered by

Barclays: Διακανονισμός 100 εκατ. δολ. για το Libor

Η Barclays έφτασε σε διακανονισμό 100 εκατ. δολαρίων, με τον οποίο πρόκειται να διευθετήσει στις ΗΠΑ κατηγορίες βάσει των οποίων χειραγώγησε τα επιτόκια αναφοράς Libor και Euribor, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Eric Schneiderman.

Ο διακανονισμός αφορά σε 44 αμερικανικές πολιτείες και σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά υποχρεωτικών ενεργειών στις οποίες έχει αναγκαστεί να προβεί η τράπεζα σε σχέση με τη χειραγώγηση του Libor.

Η Barclays είναι η πρώτη τράπεζα που φτάνει σε συμφωνία, μεταξύ αρκετών ιδρυμάτων που ερευνώνται από την εισαγγελία για την υπόθεση αυτή, τόνισε ο Schneiderman στην ανακοίνωσή του.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι κυβερνητικές οντότητες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχασαν εκατομμύρια δολάρια όταν προχώρησαν σε συμβόλαια για swaps με την Barclays, εξαιτίας της χειραγώγησης του επιτοκίου.

«Η Barclays είναι ικανοποιημένη με την επίλυση της έρευνας της πολιτειακής γενικής εισαγγελίας για τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τον Libor και τον Euribor», επεσήμανε εκπρόσωπος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι αυτός ο διακανονισμός είναι προς το καλύτερο συμφέρον των μετόχων και των πελατών μας, και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο μέλλον και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Άλλες τράπεζες που έχουν διευθετήσει το θέμα με τις αμερικανικές αρχές περιλαμβάνουν τις UBS, Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank και ICAP.

«Πρέπει να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς να έχει σημασία πόσο πλούσιοι ή πόσο ισχυροί είναι, και αυτό περιλαμβάνει τις μεγάλες τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που εμπλέκονται σε απάτη ή ζημιώνουν τη δίκαιη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών», υποστήριξε ο Schneiderman.

Το CNBC θυμίζει ότι το 2012 η Barclays έφτασε σε συμφωνία 453 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη ρυθμιστική αρχή Commodity Futures Trading Commission και τις βρετανικές αρχές, προκειμένου να διευθετήσει σχετικές κατηγορίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Barclays παραδέχθηκε την αδικοπραγία που σημειώθηκε κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι το Μάιο του 2008, όταν κάποιοι από τους traders της συνεννοήθηκαν με traders άλλων ιδρυμάτων για τη χειραγώγηση του επιτοκίου αναφοράς.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.