Powered by

Σε δύο χρόνια η νέα συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ

Η Βρετανία θα μπορούσε να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε δύο χρόνια, ωστόσο θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, σύμφωνα με τον Roderick Abbott, πρώην Ευρωπαίο εκπρόσωπο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έναν από τους πιο έμπειρους Βρετανούς διαπραγματευτές εμπορικών συμφωνιών.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Abbott θεωρεί ότι η χώρα του μπορεί να κλείσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε 24 μήνες. Η περίοδος αυτή αντανακλά ένα πολύ πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις κάποιων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για διαπραγματεύσεις που θα «τραβήξουν» μέχρι και πέντε χρόνια ή και παραπάνω.

Ο ειδικός, ο οποίος σύμφωνα με τον Guardian έχει περάσει τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του «βουτηγμένος» στην εμπορική πολιτική, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα ότι σύντομα οι διαπραγματευτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο ζήτημα του πώς θα εξισορροπήσουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά έναντι της ευρωπαϊκής απαίτησης για ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων.

Όπως επεσήμανε, δεν αναμένει η ΕΕ να προσφέρει παραχωρήσεις στο ζήτημα αυτό προκειμένου να κρατήσει τη Βρετανία στην κοινή αγορά. «Κρίνω ότι η ΕΕ δε θα κάνει πίσω στην ελεύθερη μετακίνηση, η οποία είναι πολύ μεγάλης σημασίας για κάποια από τα νεότερα κράτη μέλη», εκτίμησε.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία «έχουν χιλιάδες πολίτες που εργάζονται στην ΕΕ και επομένως η πρόσβαση στην κοινή αγορά έχει πραγματική σημασία γι' αυτούς. Αλλά όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ποιος ξέρει ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;»

Ο πρώην εμπορικός αξιωματούχος τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα τεράστιο έργο: «Όχι μόνο πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά και πολλά από αυτά θα πρέπει να γίνουν εύλογα γρήγορα αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα κενό, το οποίο δεν είναι πολύ καλό για την οικονομία και το εμπόριο».

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να οικοδομήσει πρωτοφανείς δεσμούς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στον οποίο αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από την ΕΕ, ο ειδικός υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με χώρες που έχουν προτεραιότητα –κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία- θα πάρουν πολύ περισσότερο χρόνο.

Ο Abbott εκτιμά ότι η Βρετανία είναι απίθανο να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που προσπαθεί να ολοκληρώσει την TTIP πριν την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρία.

«Στον κόσμο του εμπορίου, το μέγεθος της αγοράς –ο αριθμός των ανθρώπων που είναι καταναλωτές- πραγματικά μετράει. Η Βρετανία είναι μόνο 65 εκατομμύρια και δεν έχεις την ίδια προτεραιότητα ακόμη κι αν έχεις πολυετή φιλία», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.