Powered by

Θεσσαλονίκη: Μέχρι και προς €300 ευρώ/τμ πωλούνται κατοικίες

Κοντά στα επίπεδα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 κρατήθηκαν φέτος, παρά τα capital controls, οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αγορά, που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό, έπεισαν πολλούς πολίτες ν' αποκτήσουν ένα ακίνητο. Αντίθετα, μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το επαγγελματικό ακίνητο, με τις πωλήσεις σε αυτή την κατηγορία να καταγράφουν μείωση της τάξης του 50%.

Διαμέρισμα πωλήθηκε προς 6.000 ευρώ

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων, που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του κτηματομεσιτικού δικτύου Oikies Real Estate, η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη «κρατήθηκε» στο επτάμηνο του 2016, χάρη ακριβώς στις δελεαστικές τιμές. «Η μεγάλη μείωση των τιμών που σημειώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μείωση που συνεχίζεται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν να πωλούνται διαμερίσματα στην τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Ενδεικτικά αναφέρεται καταγεγραμμένη πώληση διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, στη τιμή των 6.000 ευρώ» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στον αντίποδα της χαμηλότερης τιμής πώλησης (300 ευρώ/τ.μ.), η υψηλότερη διαμορφώθηκε στο επτάμηνο στα 1.818 ευρώ/τ.μ. Οι αγοραστές προτίμησαν τα μικρά και μεσαία ακίνητα, ενώ σημαντική ζήτηση (το 29% της συνολικής) εκδηλώθηκε και για τις πολύ μεγάλες κατοικίες, άνω των 150 τετραγωνικών.

Οι ενοικιαστές προτιμούν πλέον μικρά και παλιά ακίνητα ηλικίας έως και άνω των 50 ετών

Εξάλλου, στις ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφηκε μικρή πτώση της τάξης του 5%. Η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 2,5 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη στα 5 ευρώ/τ.μ. Στις ενοικιάσεις προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα, έως και άνω των 50 ετών, με το 56% των προτιμήσεων να συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα των δεκαετιών 1960-1980. Τα παλαιότερα ακίνητα, της ίδιας περιόδου, προτιμήθηκαν και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις ενοικιάσεις, αφού τα επέλεξαν 61% των αγοραστών. 

Σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα, προτιμούνται προς ενοικίαση, όπως άλλωστε και προς αγορά, τα μικρά διαμερίσματα, 61 μέχρι 70 και 71 μέχρι 80 τετραγωνικών (14% και 16% της ζήτησης για ενοικίαση αντίστοιχα).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ