Powered by

Moody's: Η χονδρική τραπεζική «συστημικό ρίσκο» στην Κίνα

Η Moody's Investors Service εφιστά την προσοχή στον κινεζικό τραπεζικό τομέα, καθώς μικρές και μεσαίες τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο στον κοινοπρακτικό δανεισμό (wholesale funding), προκειμένου να βοηθήσουν την γρήγορη ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι μικρές και οι μεσαίες τράπεζες άντλησαν σχεδόν τα μισά από τα νέα κεφάλαιά τους με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης βάσει στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Στα τέλη του Ιουνίου, ο κοινοπρακτικός δανεισμός αντιστοιχούσε στο 34% των συνολικών πηγών κεφαλαίων των μικρών και μεσαίων κινεζικών τραπεζών, από 29% στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015.

«Η αυξανόμενη χρήση του κοινοπρακτικού δανεισμού αποτελεί συστημικό ρίσκο καθώς αυξάνει τη διασυνδεσιμότητα στο σύστημα και κάνει πιο εμφανή τη μετάδοση απροσδόκητων αναταράξεων», ανέφερε σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα η Christine Kuo, ανώτατη αντιπρόεδρος στον Moody's.

«Με έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών να εμπλέκονται πλέον ενεργά στις επιχειρήσεις διατραπεζικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι τράπεζες γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες στο ρίσκο πιθανής πτώχευσης αντισυμβαλλομένου, το οποίο θα μπορούσε να μεγεθύνει οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση σε αρνητικές ειδήσεις και να πυροδοτήσει μια απότομη σύσφιξη στη ρευστότητα του συστήματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το 13% της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων τραπεζών προέρχονται από διατραπεζικές υποχρεώσεις και συμφωνίες επαναγοράς, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Aγροτική Tράπεζα της Κίνας, την Τράπεζα της Κίνας, την Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας και την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας.

Το 11% των κεφαλαίων τους προέρχεται από διατραπεζικό δανεισμό και reverse repos, δηλαδή δύο φορές το ποσοστό που αντιστοιχεί στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η διασυνδεσιμότητα του τραπεζικού συστήματος σημαίνει ότι και οι μεγάλες τράπεζες ενδέχεται να είναι ευπαθείς σε αρνητικές αναταράξεις, καθώς προσφέρουν κεφάλαια στη διατραπεζική αγορά της Κίνας, υπογραμμίζει ο Moody's.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.