Powered by

Δημητριάδης: Νέα σελίδα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Νέα σελίδα στον τομέα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ανοίγει η Κυβέρνηση με την έγκριση του νομοσχεδίου που προνοεί την ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου για την παροχή αεροναυτιλιακών υπηρεσιών στην Κύπρο.

«Μιλούμε για μια νέα σελίδα, μια τεράστια αλλαγή στον τομέα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, ένας τομέας ο οποίος ταλαιπώρησε αρκετές φορές θα έλεγα την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία της Τρίτης 30 Αυγούστου ενέκρινε δύο νομοσχέδια. Πρόκειται για τον περί παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας Νόμο, που προνοεί την ίδρυση της εταιρείας και τον περί πολιτικής αεροπορίας τροποποιητικό Νόμο, που προνοεί την κατάργηση των διατάξεων του περί πολιτικής αεροπορίας νόμου που διέπουν την υπηρεσίες αυτές. Τα νομοσχέδια έχουν αποσταλεί στη Βουλή για έγκριση.

Εφόσον εγκριθούν τα νομοσχέδια αυτά, θα ιδρυθεί Κρατική Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με μοναδικό μέτοχο το κράτος, στην οποία θα μεταφερθούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή υπάγονται στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ). Στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του ΤΠΑ σε ό,τι αφορά τις αεροναυτιλιακές υπηρεσίες.

«Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που άρχισε εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ είχαν γίνει και προσπάθειες προηγουμένως», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης και τόνισε πως «είναι κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει διότι είναι ο μόνος τρόπος ώστε να πετύχουμε αποτελέσματα μείωσης των καθυστερήσεων στον εναέριο μας χρόνο σε μόνιμη βάση».

Όπως είπε, «αυτή είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση, καθώς οποιεσδήποτε άλλες λύσεις είχαμε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά βραχυπρόθεσμες».

Ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στην κίνηση στον εναέριο χώρου της Κύπρου λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή, αλλά επίσης και λόγω της αύξησης της αεροπορικής κίνησης στην ίδια μας τη χώρα.

«Οπότε», πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εγκριθεί αυτός ο νόμος ώστε να ιδρυθεί η καινούργια εταιρεία και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά όσον αφορά το θέμα των καθυστερήσεων».

Παρατήρησε πως το θέμα αυτό «παρακολουθεί πολύ στενά τόσο το Eurocontrol όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία είχαμε πάρα πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια για τις καθυστερήσεις στον εναέριο μας χώρο».

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ίδρυση Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου για την παροχή αεροναυτιλιακών υπηρεσιών στην Κύπρο ετοιμάστηκε με τη συμβολή του Eurocontrol.

Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως οι πόροι της εταιρείας καλύπτονται από τέλη υπερπτήσεων που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείας.

«Η βιωσιμότητα είναι εξασφαλισμένη διότι με τον τρόπο που δουλεύει σήμερα το σύστημα ουσιαστικά οτιδήποτε έξοδα έχεις να κάνεις με τον έλεγχο του εναέριου χώρου καλύπτονται από τέλη υπερπτήσεων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας