Με ευρωπαϊκή σφραγίδα το Κολοκάσι Σωτήρας
13:47 - 03 Αυγούστου 2016
Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε την Τετάρτη 3 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται ότο το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.
Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι, η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
Ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.
Όπως ανέφερε, «τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας», ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως ΠΟΠ.
Το προϊόν θα παράγεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Σωτήρας και στις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.
Η σημασία της εν λόγω κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς αναμένεται να δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος.
Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι «μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου ενώ με την σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στον χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων».
Στοίχημα το χαλούμι
Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του Χοιρομεριού Πιτσιλιάς, Ποσυρτής, Λούντζας Πιτσιλιάς, Λουκάνικου Πιτσιλιάς και του Ροδοστάγματος Αγρού.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, το Υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
«Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης καταληκτικά.