Άκερμαν: Απαραίτητη η στήριξη ΕΕ για επανένωση της Κύπρου

Ως ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει τα ιδανικά και την αξία της πολιτικής και του θεσμικού της πλαισίου χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου ο Γιόζεφ Άκερμαν, καλώντας την ΕΕ να παράσχει αφενός πολιτική και τεχνική υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό και αφετέρου οικονομική αρωγή μετά τη λύση.

Σε δημοσίευσή του στην Wall Street Journal ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου τονίζει ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει να δεσμευθεί για την ετοιμότητά της να παράσχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αρχικά υπό τη μορφή δανείων με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα, εξηγώντας ότι θα πρέπει πολλά να γίνουν, σε ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει ως αναγκαία την παραχώρηση επιχορηγήσεων από κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς και δάνεια μεγάλης διάρκειας, με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλες περιόδους χάριτος από υπηρεσίες όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Δυνητικά οφέλη για τις δύο κοινότητες
Από την άλλη ο κ. Άκερμαν εκτιμά ότι η στήριξη της ΕΕ για ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου «θα κάνει σαφώς τη διαφορά στο νησί, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το πολιτικό, θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ένωσης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ένωση των λαών της Ευρώπης».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η βιωσιμότητα της κάθε λύσης για το Κυπριακό συνεπάγεται μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες τόσο για την ανοικοδόμηση  όσο και τα σχέδια αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, εξηγεί ότι μία επιτυχημένη συμφωνία δημιουργεί προοπτικές για μεγάλα δυνητικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες.

Πλεονεκτήματα για περιοχή και ΕΕ
Εξάλλου, ο κ. Άκερμαν επισημαίνει ότι «μία βιώσιμη και ισορροπημένη λύση θα οδηγήσει σε ενοποίηση ενός διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, δημιουργώντας πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, καθώς και θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια για τις χώρες της περιοχής και της ίδιας της ΕΕ». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι θα οδηγήσει σε άρση του τουρκικού εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία ή όσα διαχειρίζονται από εταιρείες της ΕΕ, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου αποτιμά θετικά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στη συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις της ΕΕ για την ενιαία αγορά, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά, την ανάπτυξη και τα κοινωνικά ζητήματα.

Δειτε Επισης

Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία