Κομισιόν: Η Ελλάδα ενδέχεται να μην βγει στις αγορές
18:52 - 25 Αυγούστου 2016
Το θέμα της "παραφιλολογίας" για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 θα θέσει στον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (29 Αυγούστου), λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Euro working group.
Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το ΚΥΠΕ, επεσήμανε ότι "Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές, αν κάποιοι στο εσωτερικό της αμφισβητούν συστηματικά τα δημοσιονομικά δεδομένα και συνεχίσουν να αναπαράγουν αυτή την ψευδή εντύπωση. Ως εκ τούτου το ελληνικό πρόγραμμα τίθεται εν αμφιβόλω, τη στιγμή μάλιστα που είναι παραπάνω από σαφές ότι αυτά είναι τα τελευταία δύο χρόνια της προσαρμογής".
Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν, η οποία δεν κάνει παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς το θέμα των ελληνικών στατιστικών δεν είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά της ευρωπαϊκής, σημειώνουν σχετικοί κύκλοι που απάντησαν στο ΚΥΠΕ, σχετικά με δηλώσεις του πολιτικού Κόσμου στην Ελλάδα για το θέμα.
Συγκεκριμένα, για την Κομισιόν το θέμα των στατιστικών έχει κλείσει μετά την έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η Κομισιόν και η Eurostat, με την έγκριση του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και των Συνόδων Κορυφής.
Η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ άσχημη θέση, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που τα στοιχεία της τέθηκαν υπό αμφισβήτηση (η πρώτη ήταν επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη το 2004). Μετά από τεραστίων διαστάσεων πολύπλευρη έρευνα η Κομισιόν, το ΕΚ, το Συμβούλιο και η Eurostat κατέληξαν ότι πριν το 2010 τα στοιχεία επηρεάζονταν από πολιτικές παρεμβάσεις.
Κύκλοι της Κομισιόν λένε στο ΚΥΠΕ ότι "μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, τα δημοσιονομικά στοιχεία υποβλήθηκαν σε έλεγχο κάθε φορά που η τρόικα βρέθηκε στην Ελλάδα. Με την εκταμίευση της κάθε δόσης και το κλείσιμο της κάθε αξιολόγησης η κυβέρνηση υπέγραφε ότι δέχεται τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά στοιχεία, που παρήχθησαν με τη συνεργασία των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ". Μάλιστα ο ίδιος ο κανονισμός της eurostat τροποποιήθηκε “για να μπορεί η eurostat να ανοίγει τα συρτάρια των εθνικών Αρχών”.
Συνεπώς, η Κομισιόν δέχεται πως τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ 2010 - 2015 είναι "νόμος του κράτους" και "δεν βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση". "Οι δε εσωτερικές διαδικασίες της ελληνικής στατιστικής Αρχής για τις οποίες δικάζεται ο πρώην επικεφαλής της ουδεμία σχέση έχουν με το ύψος του ελλείμματος του 2009, που πιστοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010 στο 12,7, τον Οκτώβριο του 2010 στο 13,7 και ένα χρόνο αργότερα όταν έκλεισαν οι λογαριασμοί στο 15,6% του ΑΕΠ", σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σύμφωνα τέλος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που αποτελούν νόμο του κράτους και υπέρτερο δίκαιο, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως τα στατιστικά που κοινοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, δεν αποτελούν αντικείμενο εθνικών δικαστηρίων, αλλά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα πρόστιμα δεν βαρύνουν πρόσωπα, αλλά τη χώρα.
Όλα τα παραπάνω θα επαναλάβει ο Πιέρ Μοσκοβισί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα του ζητήσει, όπως κατ’ ιδίαν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός δέχονται τα στοιχεία, “με την ίδια τόλμη να διαλύσει το μύθο και τα ψεύδη” του φουσκωμένου ελλείμματος που κάνουν κακό στη χώρα στις αγορές και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες.
ΠΗΓΗ: KΥΠΕ