Περιήγηση στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου

Στο νέο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου στη Λεμεσό βρέθηκε το InBusinessNews. Η δημοσιογραφική ομάδα του επιχειρηματικού πόρταλ συναντήθηκε με τον CEO της εταιρείας Πανίκο Χατζηκώστα και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου παρατηρώντας από κοντά την παραγωγή του χαλλουμιού.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Γ’ βιομηχανική περιοχή Ύψωνα (Άγιος Σύλας) και πρόκειται για μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα η οποία μπορεί να παράξει μέχρι 1 τόνο χαλλούμι ανά δύο ώρες. Το εργοστάσιο καλύπτει έκταση πέραν των 4,5 στρεμμάτων με τους καλυμμένους χώρους να φθάνουν τις 2,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε εμβαδό.

Σύμφωνα με τον CFO της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου, Mikhail Pozdnyakov, για  τη δημιουργία του εργοστασίου δαπανήθηκαν πέραν των 5 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα εργοδοτούνται 32 άτομα. Στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης τόσο από την κυπριακή αγορά στην οποία εισέρχεται τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, όσο και την επέκταση των εξαγωγών σε νέες αγορές.

Η Μονάδα Παραγωγής Παραδοσιακών Τυροκομικών προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου τέθηκε σε κανονική λειτουργία περί το τέλος περασμένου Ιούνη. Οι εργασίες για την αποπεράτωση της Μονάδας ξεκίνησαν περί το τέλος Μαΐου 2015 και διήρκεσαν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκώστα, το εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με πρωτοποριακή τεχνολογία και τις πιο σύγχρονες γραμμές παραγωγής, που διασφαλίζουν από τη μια, τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων, και από την άλλη συμβάλουν στην εξοικονόμηση εργατικών κόστων  και πρώτων υλών.

Η μονάδα στην Κύπρο θα παράγει όλων των ειδών χαλλουμιού όπως το αιγοπρόβειο και το παραδοσιακό με την επωνυμία «αρχοντικό», αναρή και όλα τα παράγωγά της καθώς και ανθότυρο.

Η ιδέα για να δημιουργηθεί το εργοστάσιο στην Κύπρο λήφθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια. Η ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος συνειδητά αποφάσισε να επενδύσει στην παραγωγή χαλλουμιού. Στην απόφαση συνέβαλε η κατάθεση του φακέλου για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ από την κυπριακή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.

Η ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες για την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού το οποίο σήμερα ανέρχεται γύρω στο 20% ενώ σταδιακά στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στο 50%. Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με δύο μεγάλους οργανισμούς παραγωγής γάλακτος εξασφαλίζοντας έτσι επαρκή ποσότητα για την δική της παραγωγή προϊόντων.

Οι στόχοι της εταιρείας είναι να διευρύνει την αγορά του χαλλουμιού και να το προωθήσει σε καινούργιες αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία χώρες στις οποίες έχει ήδη παρουσία η ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η πλήρη εκμετάλλευση του δικτύου της ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 40 χώρες.

Στην Κύπρο, τη διανομή των προϊόντων που θα παράγονται στο εργοστάσιο αναλαμβάνει η CTC Argocy η οποία ήδη διανέμει στην κυπριακή αγορά τα προϊόντα της ΔΩΔΩΝΗ Ελλάδος.

Δειτε Επισης

Μαρία Τσιάκκα: Κουλτούρα πολυφωνίας και συμπερίληψης στην Cyta, όχι απλώς ως σύνθημα αλλά ως πράξη
Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου
Hadjikyriakos & Sons: Φέρνει σε αποκλειστική διάθεση τα καινοτόμα συστήματα κουζίνας BORA στην Κύπρο