Powered by

Fortune: Παρουσιάζει τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο

Η λίστα «Αλλάζοντας τον Κόσμο» της αμερικανικής έκδοσης του Fortune αναγνωρίζει εκείνες τις εταιρείες που είχαν μια θετική κοινωνική επίδραση μέσω δραστηριοτήτων που εντάσσονται στην κύρια επιχειρηματική στρατηγική τους.

Η λίστα δίνει προτεραιότητα σε εταιρείες με ετήσια έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πάνω, ενώ η έκδοση επιχειρεί να παρουσιάσει μια παγκόσμια και ισορροπημένη λίστα.

Η διαδικασία ξεκινά ζητώντας από επιχειρηματικές, ακαδημαϊκές, και μη κερδοσκοπικές ομάδες να προτείνουν υποψηφιότητες. Η αρχική συλλογή και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων γίνεται σε συνεργασία με την FSG, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία συμβούλων κοινωνικής επίδρασης, την Πρωτοβουλία Shared Value, μια παγκόσμια πλατφόρμα για οργανισμούς που αναζητούν εταιρικές λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις, και τον Καθηγητή Μάικλ Ε. Πόρτερ του Harvard Business School.

Στη συνέχεια, οι συντάκτες του Fortune αξιολογούν και κατατάσσουν τις εταιρείες σύμφωνα με τρία κριτήρια:

1. Μετρήσιμη Κοινωνική Επίδραση: Λαμβάνουμε υπόψη την έκταση, τη φύση και την ανθεκτικότητα της επίδρασης της εταιρείας σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα, και εργαζόμαστε ώστε να επιβεβαιώσουμε αυτή την επίδραση μέσω ανεξάρτητων πηγών. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ιδιαίτερο βάρος ως προς την τελική κατάταξη.

2. Εταιρικά Αποτελέσματα: Λαμβάνουμε υπόψη τα οικονομικά οφέλη που η κοινωνικά επιδραστική πρωτοβουλία επιφέρει στην εταιρεία. Η κερδοφορία και η συνεισφορά στην αξία για τους μετόχους γενικά είναι σημαντικότερες από έμμεσα οφέλη όπως η φήμη και η ικανοποίηση των εργαζομένων.

3. Βαθμός Καινοτομίας: Λαμβάνουμε υπόψη πόσο καινοτόμες είναι οι προσπάθειες της εταιρείας σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου, και κατά πόσο αυτές οι επιδραστικές πρωτοβουλίες έχουν ενθαρρύνει κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Aυτή είναι η πρώτη πεντάδα:

5. NESTLÉ, ΕΛΒΕΤΙΑ

Κλάδος: Τρόφιμα

Έσοδα 2015 (εκατ. δολάρια): 92,285
Κέρδη (εκατ. δολάρια) : 9,423
Market Value (εκατ. δολάρια): 253,542

Η Nestlé δεν είναι τέλεια – αυτό είναι σίγουρο – αλλά η 150χρονη ελβετική εταιρεία κάνει αρκετά πράγματα σωστά. Για παράδειγμα, προμηθεύεται πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, δίνοντας ώθηση σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και σε μικροκαλλιεργητές σε πάνω από 50 χώρες. Παράλληλα, εργάστηκε για να αποκαθάρει την εφοδιαστική της αλυσίδα από φαινόμενα σκλαβιάς και παιδικής εργασίας. Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθειά της να περικόψει λίπος, ζάχαρη και νάτριο από χιλιάδες προϊόντα της, ενισχύοντας άλλα με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που σπανίζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

4. GILEAD SCIENCES, ΗΠΑ

Κλάδος: Φάρμακα

Έσοδα 2015 (εκατ. δολάρια): 32,639
Κέρδη (εκατ. δολάρια) :18,108
Market Value (εκατ. δολάρια): 104,121

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, και ιδιαίτερα οι κερδοφόρες, συχνά στοχοποιούνται στις ΗΠΑ και αλλού. Για παράδειγμα, η Gilead Sciences έχει κατηγορηθεί για την υψηλή τιμή του φαρμάκου Sovaldi εναντίον της ηπατίτιδας C, που είναι γνωστό και ως «το χάπι των 1.000 δολαρίων». Όμως, στην Ινδία μια θεραπεία 28 ημερών με μια γενόσημη εκδοχή του φαρμάκου κοστίζει μόνο 100 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η Gilead έχει έρθει σε συμφωνία με 11 διαφορετικές ινδικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή γενόσημων εκδοχών του φαρμάκου, που διατίθεται σε ασθενείς σε 101 αναπτυσσόμενες χώρες.

3. GENERAL ELECTRIC, ΗΠΑ

Κλάδος: Βιομηχανικός Εξοπλισμός

Έσοδα 2015 (εκατ. δολάρια): 140,389
Κέρδη (εκατ. δολάρια) : -6,126
Market Value (εκατ. δολάρια): 280,218

Εδώ και μία δεκαετία, η GE έχει παρουσιάσει και εφαρμόσει την Ecomagination, μια επιχειρηματική στρατηγική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα πλαίσια της οποίας η εταιρεία δεσμεύτηκε να επενδύσει στην καθαρή τεχνολογία και να επιτύχει ετήσια έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από «πράσινα» προϊόντα. Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε ότι η Ecomagination δεν ήταν απλώς ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων. Μέχρι τα τέλη του 2015, η GE είχε επενδύσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα & ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, παράγοντας έσοδα 232 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα σχετικά προϊόντα.

2. IDE TECHNOLOGIES, ΙΣΡΑΗΛ

Κλάδος: Βιομηχανικός Εξοπλισμός

Σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η εύρεση φρέσκου νερού, η εταιρεία καθιστά το θαλασσινό νερό πόσιμο και κατάλληλο για άρδευση. Η IDE παρέχει το 70% του πόσιμου νερού στη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής και η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης της εταιρείας στο Τελ Αβίβ παράγει 625 εκατομμύρια λίτρα ημερησίως. Η μη εισηγμένη εταιρεία κατασκευάζει και διαχειρίζεται επίσης κάποια από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αφαλάτωσης σε άλλες 40 χώρες, όπως το Μεξικό, η Χιλή και η Κίνα.

1. GLAXOSMITHKLINE, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Κλάδος: Φάρμακα

Έσοδα 2015 (εκατ. δολάρια): 36,550
Κέρδη (εκατ. δολάρια) : 12,867
Market Value (εκατ. δολάρια): 106,700

Η εταιρεία ρίχνει τα παγκόσμια τείχη που χωρίζουν τον πλανήτη ως προς την υγεία, εντοπίζοντας παράλληλα τους πελάτες του μέλλοντος. Και ο Σερ Άντριου Γουίτι, όταν του χρόνου φύγει από το τιμόνι της εταιρείας ύστερα από εννιά χρόνια, θα αφήσει πίσω του μια εταιρεία που κατάφερε να συνδυάσει την επιστημονική πρόοδο με την κοινωνική επίδραση και την κερδοφορία. Η GSK διαθέτει στις αναπτυσσόμενες χώρες φάρμακα δίχως προστασία πατέντας, χαμηλώνοντας έτσι τις τιμές. Αυτή η πρακτική μπορεί να συμπιέζει τα έσοδα, αλλά η εταιρεία τονίζει ότι σε καμία αγορά δεν εμφανίζει ζημιές. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, μάλιστα, εδραιώνει την παρουσία της εταιρείας σε αγορές σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.