Powered by

Εγκαταλείπουν το Λονδίνο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο θα αρχίσουν να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας από τη Βρετανία αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Brexit, γράφει η εφημερίδα Independent, επικαλούμενη τους διευθύνοντες συμβούλους τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, και επικαλείται η ηλεκτρονική σελίδα Euractiv.com, τα στελέχη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το χειρότερο σενάριο, ότι θα χάσουν δηλαδή το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από το δημοψήφισμα, o Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP-Morgan, είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Η Morgan Stanley ενδέχεται να μετακινήσει περίπου 1.000 εργαζομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Goldman Sachs και η Citigroup έχουν αναφέρει επίσης ότι θα κατευθύνουν προσωπικό εκτός βρετανικών συνόρων. Αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των HSBC και της Deutsche Bank έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι και δραστηριότητες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το 87% του ευρωπαϊκού προσωπικού των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί και το 78% της δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου της περιοχής, σύμφωνα με το think tank New Financial.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναμένεται να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις αρχές του 2017, κάτι που σημαίνει ότι το Brexiτ θα γίνει στις αρχές του 2019. Ωστόσο Βρετανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα του City ότι η προσφυγή στο άρθρο 50 μπορεί να γίνει στα τέλη του 2017, το οποίο θα αναβάλει και το Brexit για τα τέλη του 2019.

Πάντως, η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα σημάνει και την άμεση «εκκένωση» του City, καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί και η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σημαντική άνοδος κατά 5,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά τον Μάιο
Τι προβλέπουν 26 οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δις το πεντάμηνο στην Ελλάδα-Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δις
Ισχυρές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν διεθνείς οίκοι...Μπαράζ θετικών εκθέσεων και υψηλότερες τιμές-στόχοι
Ανακάμπτει η πλήρης απασχόληση-Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
UBS: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες-Οι νέες τιμές στόχοι
Το θερινό «στοίχημα» της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών-Στο μικροσκόπιο των οίκων FTSE, S&P και Stoxx
Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών