Powered by

Γερμανία: Συμφωνία «κομμένη-ραμμένη» στα μέτρα της Βρετανίας

Η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί μια ειδική λύση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της χώρας, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορέσει να κάνει επιλεκτική διαλογή στα οικονομικά οφέλη, τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ.

Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ότι δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο για να βασιστεί η συμφωνία με τη Βρετανία, εφόσον οι ψηφοφόροι της χώρας αποφάσισαν με το δημοψήφισμα να αποχωρήσουν.

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά, σε περίπτωση που δεν επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Αυτή είναι μια ιστορικά μοναδική κατάσταση», τόνισε ο Ροτ. «Η Βρετανία είναι μια μεγάλη οικονομία και έχει υπάρξει μέλος της ΕΕ για δεκαετίες. Σίγουρα θα φτάσουμε σε μια ειδική συμφωνία που να ταιριάζει», πρόσθεσε, αν και διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξει δυνατότητα «επιλεκτικής διαλογής».

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι «η ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά είναι δυνατή μόνο όταν τηρούνται και οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες». Πάντως, το πρακτορείο αναφέρει ότι σε προηγούμενη συνέντευξή του στο Reuters ο Ροτ είχε υποστηρίξει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει «ειδικό status», ένα σχόλιο που αρνήθηκε να επαναλάβει.

«Βλέπουμε πολλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια βασική συνεννόηση στην ΕΕ, ότι πρώτα απ' όλα η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα. Αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί και χαμηλής προτεραιότητας», υπογράμμισε ο υφυπουργός σχολιάζοντας το γεγονός ότι καθυστερούν οι διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο