Powered by

Αισθητές οι επιπτώσεις του Brexit στους καταναλωτές

Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής στην τσέπη των καταναλωτών από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, χαλιά και είδη τροφίμων, την ώρα που ήδη η αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιπτώσεις του αποτελέσματος – έκπληξη στο δημοψήφισμα ήταν μέχρι τώρα θεωρητικές, αλλά πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έχει φτάσει και στις κεντρικές εμπορικές οδούς της χώρας.

Η στερλίνα έχει χάσει 10 με 15% της αξίας της έναντι του ευρώ και του δολαρίου από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών αγαθών που κατά κύριο λόγω παρέχονται από ξένες εταιρείες, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ρουχισμός και ορισμένα είδη τροφίμων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ανέφερε στο πρακτορείο ότι έχει αυξήσει τις τιμές της 2% κατά μέσο όρο από την 1ην Αυγούστου για μοντέλα αυτοκινήτων Peugeot, Citroen και DS.

Παρομοίως, ο όμιλος εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell έχει δηλώσει ότι πρέπει να συνυπολογίσει πλέον το κόστος των εξαρτημάτων που είναι σε δολάρια, στην τιμή των προϊόντων του που διοχετεύονται στη Βρετανία.

Ο βρετανικός όμιλος Headlam εξηγεί ότι η βουτιά της στερλίνας έχει επίσης αυξήσει το κόστος των χαλιών, τα οποία κατά κύριο λόγο εισάγονται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, κατά περίπου 6%.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στα είδη τροφίμων και την αγορά ακινήτων, που δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, αλλά πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες διακυμάνσεις στις τιμές τους.

Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των υπεραγορών που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν, προστατεύει συνήθως από απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές των ειδών τροφίμων, αλλά το Brexit θα μπορούσε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα, ανέφερε ο αναλυτής στον όμιλο Kantar, στο Λονδίνο, Φρέιζερ Μακέβιτ.

«Δεν θα αναμέναμε να δούμε κάτι να γίνεται εμφανές αμέσως, αλλά αν παραμείνει αδύναμη η στερλίνα, είναι πιθανόν να υπάρξει επίπτωση σε ορισμένες τιμές», δήλωσε στο ΓΠΕ, προσθέτοντας ότι «περίπου 40% των τροφίμων στο ΗΒ εισάγονται».

Η σύγκριση τιμών από την ιστοσελίδα mysupermarket.com δείχνει ήδη αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας στις τιμές για ένα συνηθισμένο καλάθι αγαθών υπεραγοράς τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποδίδεται σε “φόβους για το Brexit”.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για την αγορά ακινήτων του ΗΒ, αλλά ο αποπληθωρισμός αποτελεί πιο μεγάλη πηγή ανησυχίας απ` ό,τι η αύξηση των τιμών σ` αυτόν τον κύριο τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, τα νέα οικιστικά ενοίκια στο Λονδίνο σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, με βάση την πρώτη έρευνα που δημοσιεύθηκε από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ.

Παρόλο που τα νέα είναι καλά για τους ενοικιαστές, σημαίνει ότι τα πράγματα `στενεύουν` για τους ιδιοκτήτες.

Επιπρόσθετα, οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο μόλις 2,1% τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, κάτι που αποτελεί επιβράδυνση από τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove.

Παρά τους τριγμούς που γίνονται αισθητοί στην οικονομία, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, παρά μόνο μια μικρή αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,6% τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν πιο ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες, η οποία θα ενισχυθεί από το αυξημένο κόστος των εισαγόμενων αγαθών και πιο ευμετάβλητα αγαθά, όπως τα αλκοολούχα ποτά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προχωρήσει σε μέτρα σε μιαν προσπάθεια να εμποδίσει την οικονομία να εισέλθει σε ύφεση, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη ρευστότητα και ως αποτέλεσμα να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να πλήξουν την ισχύ της στερλίνας περαιτέρω.

Οι Βρετανοί που ελπίζουν ότι η αύξηση μισθού τους θα καλύψει το αυξημένο κόστος πιθανόν να απογοητευτούν, εκτιμούν αναλυτές.

«Φαίνεται πιθανόν ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η αύξηση των εισοδημάτων θα παραμείνει περιορισμένη», προειδοποίησε ο Χάουαρντ Άρτσερ από το IHS Global Insight.

«Οι εταιρείες μπορεί να προχωρήσουν σε ένα περιορισμό των μισθών εργαζομένων στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα έξοδα σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.