Powered by

Ξεπερνά το €1 δισ. το εμπόριο όπλων στη Συρία

Ένα παιγνίδι δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβει η σύγκρουση στην Συρία. Δεν είναι μόνο ο τεράστιος τζίρος των παράνομων διακινητών που έχει φθάσει στα ύψη αλλά και το εμπόριο όπλων που γίνεται με στόχο τον ανεφοδιασμό των διάφορων αντιμαχόμενων παρατάξεων.

Δημοσιογράφοι από το Βαλκανικό Δίκτυο Investigative Reporting (BIRN) πραγματοποιούν πολυετείς έρευνες για τις οδούς μεταφοράς όπλων στην Συρία.Το συμπέρασμα; Ο κύριος όγκος των όπλων προέρχεται απο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις έρευνες ο μεγαλύτερος όγκος πιστεύεται ότι προέρχεται από: Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Πρόκειται σύμφωνα με τους ερευνητές για ένα τεράστιο εμπόριο η αξία του οποίου υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η συνολική αξία του "εμπορίου" αυτού μπορεί να φθάνει και τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η "διαδρομή" καθώς και αυτή είναι μία πολύπλοκη αλλά και επικερδής δραστηριότητα.

Αρχικά αποστέλλονται αεροπορικώς ή δια θαλάσσης στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία και από εκεί καταλήγουν στην εμπόλεμη ζώνη. Και εκεί καταλήγουν στα χέρια των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αλλά και στους ισλαμιστές μαχητές της Ansar al-Sham και το al-Nusra Front (τώρα Φατάχ αλ-Σαμ), που μέχρι πρόσφατα είχε συμμαχήσει με την αλ Κάιντα, καθώς στο ISIS.

Εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που ακολουθούνται για τις μεταφορές των όπων παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και τους διεθνείς και εθνικούς νόμους για τα όπλα και τις εξαγωγές.

Με αδιαφανείς μεθοδεύσεις παρακάμπτονται όλες οι υποχρεωτικές διαδικασίες έγκρισης ενώ σε πολλές περιπτώσεις το φορτίο χαρακτηρίζεται ως... «άγνωστο».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων