Powered by

Γιατί θα πληρώνουμε το χυμό πορτοκάλι, χρυσάφι

Είναι ο δημοφιλέστερος χυμός σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά με το πρωινό. Τι συνέβη όμως και ενδέχεται να δούμε την τιμή του να "τραβάει την ανηφόρα"; Η παραγωγή του χυμού, αλλά και αναψυκτικών με βάση το πορτοκάλι, στηρίζεται σε τεράστιες καλλιέργειες στη Βραζιλία και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Εκεί παράγεται μαζικά χυμός πορτοκάλι, ο οποίος συμπυκνώνεται, καταψύχεται και ξεκινά το ταξίδι του για κάθε γωνιά του πλανήτη. Τι είναι όμως αυτό που απειλεί την παραγωγή του και κατ' επέκταση ρισκάρει να ανεβάσει σημαντικά την τιμή των προϊόντων με πορτοκάλι;

Όπως διαβάζουμε στη γαλλική Le Figaro, ένα βακτήριο που μεταφέρεται στα δέντρα από κάποιο έντομο που αποκαλείται "κίτρινος δράκος" είναι υπεύθυνο για τη ραγδαία μείωση της παραγωγής. Το βακτήριο προκαλεί τη επιβράδυνση στην ανάπτυξη του φλοιού στο δέντρο, η οποία με τη σειρά της "πνίγει" την πορτοκαλιά με αποτέλεσμα να ξεραίνεται. Όλο αυτό είχε ως συνέπεια, η εξαγωγή χυμού από τη Βραζιλία να πέσει σε ιστορικό χαμηλό 26 χρόνων. 

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, η Βραζιλία παράγει τη μισή ποσότητα πορτοκαλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού σε όλο τον κόσμο, ενώ το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά ανεβαίνει στο 80%. Την ήδη προβληματική από το βακτήριο σοδειά, ήρθε να επιβαρύνει και ο καιρός, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν την ανθοφορία των δένδρων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η περίοδος συγκομιδής των πορτοκαλιών ξεκινά στη Βραζιλία τον Ιούλιο και διαρκεί ως και τον Ιανουάριο ανάλογα με τις ποικιλίες των πορτοκαλιών. Μετά τη συγκομιδή και τη διαλογή, τα πορτοκάλια στύβονται και ο χυμός τους επεξεργάζεται με τρόπο που να παρέχει την ίδια γλυκύτητα. Τέλος, ψύχεται σε θερμοκρασία υπό το μηδέν, ώστε να μπορεί εν συνεχεία να μεταφερθεί με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή του χυμού πορτοκαλιού είναι από μόνη της... αμαρτωλή, με τις συνθήκες εργασίας στη Βραζιλία να παραμένουν άθλιες. Δείτε ένα διαφωτιστικό δεκάλεπτο αφιέρωμα περιβαλλοντικής οργάνωσης από την Ουγγαρία για το θέμα:

 

Εξάλλου, οι Βραζιλιάνοι αγρότες στρέφονται πλέον μαζικά σε άλλες καλλιέργειες που δεν επηρεάζονται από τον περίφημο "κίτρινο δράκο", όπως σόγια και ζαχαροκάλαμο που μειώνει έτι περεταίρω την παραγωγή πορτοκαλιού. Επιπλέον, η αλλαγή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι επιζήμια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο συμπυκνωμένος χυμός πωλείται σε αμερικανικά δολάρια και η άνοδος του πράσινου χρήματος έναντι του ευρώ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα της αγοράς.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων