Ken Grossman: Από χομπίστας παραγωγός μπίρας

Ο Ken Grossman ζει το όνειρο! Μετέτρεψε το χόμπι του, δηλαδή την μικρή ζυθοποιία του σπιτιού του, σε πολυεθνική εταιρία και έκανε τεράστια περιουσία.

Από το 1980 που εμφιάλωσε την πρώτη Pale Ale, η Sierra Nevada Brewing Company του Grossman, έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη μικροζυθοποιία στη χώρα και η έβδομη συνολικά στον κλάδο. Η προσωπική περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.

Έχοντας μαθητεύσει στην τέχνη της παραγωγής μπίρας από μικρή ηλικίας, ο Grossman άνοιξε στα 20 του μια μικρή ζυθοποιία στην Καλιφόρνια. Οι γεύσεις από τις μπίρες που έφτιαχνε, τράβηξαν πολύ γρήγορα την προσοχή. Τρία χρόνια μετά, λάνσαρε το brand Sierra Nevada Brewing που πήρε το όνομά του από τα βουνά στα οποία συνήθιζε να κάνει πεζοπορία.

Την εποχή εκείνη, οι μεγάλες ζυθοποιίες στις ΗΠΑ, παρήγαγαν κατά κύριο λόγο λάγκερ.

«Το 1980, δεν υπήρχαν περισσότερες από 45 εταιρείες που έφτιχναν μπίρα και η κατανάλωσή της βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα» εξηγεί ο Ken Grossman. Από τότε άλλαξαν πολλά και ο κλάδος της μπίρας γνώρισε μεγάλη άνθιση.

Σήμερα, οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής μπίρας στις ΗΠΑ είναι περισσότερες από ποτέ και τα έσοδα από το ετήσιο εμπόριό της ανέρχονται στα 22.3 δισ. δολάρια ή, με άλλα λόγια, στο 12% της συνολικής αγοράς. Ο αριθμός των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχει αυξηθεί καρά 15% για το 2015 με την Sierra Nevada Brewing Company να έχει αναπτυχθεί σημαντικά παράγοντας 1.2 εκατ. βαρέλια μπίρας το χρόνο.

Τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία δημιούργησε 200 διαφορετικές μπίρες και τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση της τάξεως 17,3%. Ωστόσο η Pale Ale παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών καταλαμβάνοντας το 49% των συνολικών πωλήσεων.

Τέχνη και Επιστήμη
Στα 61 του χρόνια πλέον ο Grossman είναι ο CEO, δοκιμάζει συνεχώς νέες γεύσεις και δουλεύει μαζί με την ομάδα των επιστημόνων για να εισάγουν νέες συνταγές και γεύσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιτυχία της επιχείρησής του οφείλεται στην παράδοση και την υψηλή ποιότητα «Επιμένουμε πολύ στο να κρατάμε τις αυθεντικές μας ρίζες σχετικά με το πως δουλεύουμε διατηρώντας τις ίδιες αρχές με τις οποίες ξεκινήσαμε. Νομίζω ότι οι καταναλωτές το εκτιμούν αυτό», δήλωσε στο CNN Money.

Η Sierra Nevada έχει επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με το brand να είναι γνωστό σε Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και Ιταλία.

Μετά από τόσα χρόνια ο Grossman δεν έχει χάσει το πάθος του για τη ζυθοποιία «Αγαπώ τις αλχημείες, την επιστήμη, τις γεύσεις, τη δημιουργικότητα… Είναι απλά τόσα πολλά που μπορεί να αρέσουν σε κάποιον που φτιάχνει μπίρες» ανέφερε.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο