Powered by

Οι πέντε μετοχές που «τρέχουν» στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις μάχες στους αγωνιστικούς χώρους, εξελίσσεται μια άλλη μάχη: μεταξύ εταιρειών, για την προσοχή του κοινού στο Ρίο.

Ήδη, εμπορικά σήματα όπως η Coca-Cola, η Visa και η Samsung «τρέχουν» διαφημιστικές εκστρατείες, χρηματοδοτούν αθλητικές χορηγίες, και τοποθετούν τα λογότυπά τους στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τη διασύνδεση με τους Ολυμπιακούς για να προσελκύσουν νέους καταναλωτές, ενώ άλλες εκμεταλλεύονται την περίσταση για το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν; Ιδού πέντε εταιρείες που παραδοσιακά έχουν κινηθεί ανοδικά στο παρελθόν σε περιόδους Ολυμπιακών Αγώνων και μπορεί να το ξανακάνουν και τώρα.

MCDONALD’S
Ως επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, η McDonald’s έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα των αγώνων σε εκστρατείες μάρκετινγκ. Η εταιρεία έχει πάει καλά στους τελευταίους τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη μετοχή της να υπερβαίνει την απόδοση του δείκτη MSCI κατά πάνω από 1,5%. Και ένα χρόνο μετά τη διοργάνωση, η McDonald’s συνήθως τείνει να έχει απόδοση υψηλότερη εκείνης του δείκτη κατά 6%



NIKE
Παρόλο που η εταιρεία είναι ένα μεγάλο όνομα στον κλάδο της αθλητικής ένδυσης, η τιμή της μετοχής της δεν τα πήγε καλά τους τελευταίους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μετοχή έπεσε κατά 2,77% κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των Αγώνων το 2012 και το 2008, μάλλον λόγω της ανακοίνωσης απογοητευτικών αποτελεσμάτων ακριβώς πριν τους αγώνες. Αλλά υπάρχει ένας τουλάχιστον λόγος παρακολούθησης της εταιρείας: χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «αφετηρία καινοτομίας» όπως γράφει ο αναλυτής της Wells Fargo, Τομ Νίκιτς. Για παράδειγμα, το 2008 η Nike λάνσαρε την τεχνολογία Flywire/Lunarlon και το 2012 το στυλ Flyknit.

COMCAST
Ένας άλλος δυνητικός νικητής των Αγώνων είναι η Comcast, η μητρική εταιρεία του NBC, που το 2011 ξόδεψε 4,38 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα streaming τεσσάρων ολυμπιακών διοργανώσεων μέχρι το 2020. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να κάνει ζωντανό streaming όλων των αθλητικών συναντήσεων – που ισοδυναμεί περίπου σε 24 ώρες προγράμματος για 250 συνεχείς ημέρες. Περίπου 217 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 σε δίκτυα της NBCUniversal. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα για το σκέλος των Αγώνων – είναι σίγουρο ότι το τελικό νούμερο θα είναι το μεγαλύτερο ποσό διαφημιστικών εσόδων για Ολυμπιακούς Αγώνες στις ΗΠΑ.

VISA
H εταιρεία πιστωτικών καρτών Visa είναι άλλος ένας επίσημος χορηγός των Αγώνων και έχει χρησιμοποιήσει την ιδιότητα αυτή για να προωθήσει τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές. Η εταιρεία είναι επίσης ο αποκλειστικός πάροχος πληρωμών της διοργάνωσης, που σημαίνει ότι η Visa θα διαχειρίζεται το σύνολο του συστήματος πληρωμών για τα γήπεδα, τα κέντρα τύπου, το Ολυμπιακό χωριό, κλπ. Η εταιρεία υποστηρίζει 45 αθλητές, στους οποίους έχει δώσει τα δαχτυλίδια πληρωμών Visa σε μια προσπάθεια επίδειξης της τεχνολογικής καινοτομίας της.


UNDER ARMOUR
Αν και δεν είναι επίσημος χορηγός των Αγώνων, η Under Armour έχει εντείνει τις προσπάθειές της να συνδεθεί με τη διοργάνωση σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, στην τελευταία ανακοίνωση πρόβλεψης κερδών της εταιρείας, αναφερόταν με έμφαση ότι πλέον ο αριθμός των αθλητών που αντιπροσωπεύει η Under Armour είναι τετραπλάσιος εκείνων που αντιπροσώπευε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει τις εμφανίσεις των ομάδων γυμναστικής ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ, ενώ δημιούργησε και ένα ειδικό ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων για τον ολυμπιονίκη Μάικλ Φελπς.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.