Powered by

ΤΚΑ: Ξεπέρασαν τις χίλιες οι αιτήσεις για αποπληρωμή με δόσεις

Πέραν των χιλίων αιτήσεων υποβλήθηκαν από εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους, που αφορούν το νέο σχέδιο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αποπληρωμή καθυστερημένων κοινωνικών εισφορών σε ταμεία που διαχειρίζονται οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με το πληροφορίες που δόθηκαν από τις  Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι την Τετάρτη (10 Αυγούστου) οι καταχωρημένες αιτήσεις είχαν φθάσει τις 1.050.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες υποβλήθηκαν από εργοδότες και πόσες από αυτοτελώς εργαζόμενους. Αυτό θα γίνει γνωστό μόλις αρχίσει η επεξεργασία των αιτήσεων. Προς το παρόν η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της καταχώρησης αιτήσεων.

Αν και αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, η εξέτασή τους θα αρχίσει από πριν και θα γίνεται κάθε μήνα, ενώ η πρώτη εξέταση αιτήσεων αναμένεται να γίνει αρχές του Σεπτέμβρη.

Οι αιτήσεις αφορούν ταμεία για τα οποία την ευθύνη είσπραξης εισφορών έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα αφορούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Κεντρικό Ταμείο Αδειών, το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Περίπου 39 χιλιάδες αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μαζί, οφείλουν στα Ταμεία αυτά ποσά που ανέρχονται γύρω στα €290 εκ. 

Οι οφειλέτες ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν όσοι χρωστούν τους τελευταίους μήνες και ακόμα δεν καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση εναντίον τους, στη δεύτερη όσοι καταχωρήθηκε μεν εναντίον τους ποινική υπόθεση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της, και στην τρίτη κατηγορία εμπίπτουν άτομα ή επιχειρήσεις εναντίον των οποίων βγήκε καταδικαστική απόφαση.
Ένα άτομο ή επιχείρηση ενδέχεται να εμπίπτει και στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργοδότες και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το αργότερο σε 54 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις καθυστερημένες οφειλές τους, περιλαμβανομένων και αυτών του Ιουλίου 2016.

Εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν ενωρίτερα των 54 δόσεων, θα επωφεληθούν ανάλογης μείωσης του πρόσθετου τέλους το οποίο μπορεί να ανέρχεται μέχρι και 27%. Σε περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί εφάπαξ, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του συνόλου του πρόσθετου τέλους που επιβλήθηκε.

Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30.11.2016.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου