Powered by

Η κερδοφόρα παγκόσμια «βιομηχανία» μουσικών φεστιβάλ

Τα μουσικά φεστιβάλ είναι από τις λίγες πηγές κέρδους που έχουν απομείνει στη μουσική βιομηχανία. Πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, τα δέκα πιο δημοφιλή φεστιβάλ του κόσμου «έβγαλαν» πάνω από €200 εκατομμύρια.

Το δημοφιλέστερο μουσικό φεστιβάλ είναι το Coachella της Καλιφόρνιας. Τρία από τα δέκα πιο δημοφιλή διεξάγονται στην Ευρώπη: ένα στη Σουηδία και δύο στη Γερμανία.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Ουγγαρία, η «βιομηχανία» των φεστιβάλ αναπτύσσεται ραγδαία.Το τελευταίο ξεκίνησε στο χωριό Παλοζνάκ. «Δεν μας στηρίζει κάποια μεγάλη πόλη, πολιτικός ή κοινωνικός οργανισμός. Τα έσοδά μας προέρχονται από τα εισιτήρια και τους χορηγούς που συγκεντρώνουμε.» αναφέρει ο διοργανωτής Szabolcs Homola.

Για το χωριό Παλοζνάκ, με τους λιγότερους από 500 κατοίκους, αυτό το τριήμερο φεστιβάλ ουγγρικής τζαζ αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων. Το εισιτήριο για τις τρεις ημέρες κοστίζει €53.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα έσοδα από τα εισιτήρια που αποφέρουν κέρδη. Ο δήμαρχος του χωριού Ákos Czeglédy εξηγεί: «Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί, πολύ περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το χωριό. Οι τοπικές επιχειρήσεις, οι παραγωγοί, οι αγρότες κερδίζουν άμεσα. Κάποιος πρέπει να κλείσει δωμάτιο μισό χρόνο νωρίτερα για να έρθει».

Στην Ουγγαρία διεξάγονται πάνω από 8.000 φεστιβάλ ετησίως. Τα φεστιβάλ ενισχύουν καθοριστικά τον τουρισμό στην Ουγγαρία. Πέρυσι, η χώρα υποδέχτηκε πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες, αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η ανταποκρίτρια του euronews, Μπεατρίς Άζμποθ, μεταδίδει: «Στις μικρές πόλεις και τα χωριά, τα φεστιβάλ είναι αφιερωμένα κυρίως στην τοπική ιστορία και στον πολιτισμό με θέματα που εκτείνονται από τη μεσαιωνική ιστορία, στις συνταγές για γκούλας έως τις δοκιμές κρασιών. Στην Ουγγαρία, διεξάγονται πάνω από 8.000 φεστιβάλ. Το ένα τρίτο από αυτά καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω από 10 χιλιάδες επισκέπτες».
Πάντως, ο κόσμος της μουσικής μετράει αντίστροφα για το Sziget 2016.

Το «Νησί της Ελευθερίας» έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα παγκοσμίως. Πέρυσι το παρακολούθησαν πάνω από 400.000 θεατές.

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.