27η η Κύπρος στην κοινωνική πρόοδο
17:03 - 10 Αυγούστου 2016
Την 27η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως, κατέχει η Κύπρος, με βάση το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (SPI) 2016, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Social Progress Imperative.
Στην κορυφή του δείκτη των 133 χωρών βρίσκεται η Φινλανδία, ως η πιο κοινωνικά προοδευτική χώρα στον κόσμο, ενώ ο Καναδάς που ακολουθεί στην 2η θέση προηγείται των υπολοίπων G7.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Deloitte, ο δείκτης καταδεικνύει ότι το ψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από μόνο του δεν καθορίζει το πραγματικό επίπεδο ζωής.
Ο δείκτης του 2016 αξιολογεί την κοινωνική πρόοδο, ανεξαρτήτως του ΑΕΠ. Λαμβάνει υπόψη τομείς όπως ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, στέγαση, αστυνόμευση, δικαιώματα και ανοχή, χρησιμοποιώντας 53 διαφορετικούς δείκτες, ιεραρχώντας τα θέματα που είναι περισσότερο σημαντικά για τους πολίτες.
Για να υπολογιστεί ο Δείκτης Παγκόσμιας Κοινωνικής Προόδου, διαιρούνται οι δείκτες όλων των χωρών με τον πληθυσμό. Με βάση αυτή τη μέτρηση, ο μέσος όρος αποτελέσματος ολόκληρου του κόσμου είναι 62,88/100.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει πρόοδος σε θέματα πείνας, παιδικής θνησιμότητας και φοίτησης στη δημοτική εκπαίδευση, κάτι που καταδεικνύει την επίδραση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας του ΟΗΕ.
Τα αποτελέσματα της Κύπρου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος, λόγω της βαθμολογίας για την κοινωνική πρόοδο της, καταλαμβάνει την 27η θέση ανάμεσα στις 133 χώρες που αξιολογήθηκαν, θέση λίγο χαμηλότερη από εκείνη στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, δηλαδή την 25η θέση.
Όσον αφορά στα επιμέρους, στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, η Κύπρος λαμβάνει 91,50/100, στις αρχές καλές συνθήκες διαβίωσης βαθμολογείται με 82,12/100 και στις ευκαιρίες παίρνει 68,63/100.
Εξάλλου, ο δείκτης του 2016 αποκαλύπτει ότι ενώ η κοινωνική πρόοδος (ευκαιρίες, υγεία, εκπαίδευση, ανοχή) τείνει να βελτιώνεται όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, ο οικονομικός πλούτος από μόνος του δεν είναι αρκετός για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει τα €46,656 βρίσκονται στην «απογοητευτική» 19η θέση, που θεωρείται πολύ χαμηλή σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Στα ίδια επίπεδα βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Νιγηρία και η Σαουδική Αραβία.
Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου 2016 εξετάζει και το χάσμα κοινωνικής ανάπτυξης ανάμεσα στις γενιές, με τους νέους ανθρώπους να απολαμβάνουν στο σύνολο τους χαμηλή κοινωνική ανάπτυξη, καθώς η πλειοψηφία ζει σε χώρες που βρίσκονται πίσω, ιδιαίτερα στους τομείς «υδροδότησης και υγιεινής» και «πρόσβασης σε ανώτερη εκπαίδευση».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ