powered by

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Χρηματοδότηση για δύο νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα

Σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξασφάλισε η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου για να επεκτείνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΚ, η μονάδα ΦΩΣ έλαβε υψηλή βαθμολογία στα αποτελέσματα του ανταγωνιστικού προγράμματος Ασφαλής, Καθαρή και Αποτελεσματική Ενέργεια (Secure, Clean and Efficient Energy) του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), σε δύο ερευνητικά προγράμματα, κάτι το οποίο θα φέρει σημαντικά οφέλη στην Κύπρο.

Τα εν λόγω προγράμματα έχουν αποφέρει στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ περίπου 840.000 ευρώ και προσφέρουν σημαντική ώθηση στην πορεία της μονάδας, αλλά και του Πανεπιστημίου Κύπρου, προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, επιτρέπουν στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ να συνεχίσει να μεγαλώνει και να διαπρέπει στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα Generalized Operational FLEXibility for Integrating Renewables in the Distribution Grid (GOFLEX) θα καινοτομήσει, ενσωματώσει και αναπτύξει περαιτέρω, μια ομάδα τεχνολογιών έξυπνων δικτύων, επιτρέποντας την βέλτιστη οικονομική χρήση της ανταπόκρισης της ζήτησης στο δίκτυο διανομής.

Έτσι, θα αυξήσει την διαθέσιμη μεταβαλλόμενη χωρητικότητα και ασφάλεια του δικτύου, υποστηρίζοντας ένα αυξημένο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η λύση για τα έξυπνα δίκτυα του θα προσφέρει ευελιξία, η οποία θα είναι γενική (σε διαφορετικά φορτία και συσκευές) και λειτουργική (θα λύνει συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα δικτύου).

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ, μαζί με το Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και άλλους συνεργάτες, οι οποίοι είναι κορυφαίοι στον τομέα τους, θα λάβουν καθοδήγηση από την IBM, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και παρουσίαση της προαναφερθείσας λύσης.

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ εξασφάλισε χρηματοδότηση € 440,750 για το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα.

Το δεύτερο πρόγραμμα, Integrated Smart GRID Cross-Functional Solutions for Optimized Synergetic Energy Distribution, Utilization Storage Technologies (inteGRIDy), στοχεύει στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, λύσεων και μηχανισμών σε μια πολλαπλής λειτουργικότητας πλατφόρμα με δυνατότητα κλιμάκωσης, η οποία διασυνδέει ενεργειακά δίκτυα με τα πολύπλευρα ενδιαφερόμενα μέρη, προωθώντας τη βέλτιστη και δυναμική λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου.

Επίσης, ή πλατφόρμα αυτή, προωθεί την σταθερότητα και το συντονισμό των κατανεμημένων ενεργειακών πόρων και επιτρέπει σχήματα συνεργατικής αποθήκευσης σε ένα αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η λύση που προσφέρει το InteGRIDy θα αναπτυχθεί και αξιολογηθεί σε 6 μεγάλης κλίμακας και 4 μικρής κλίμακας δοκιμές με πραγματικά στοιχεία, καλύπτοντας διαφορετικές κλιματικές ζώνες και αγορές με διαφορετική ωριμότητα.

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ, θα είναι υπεύθυνη για μια από τις δοκιμές και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση  € 394,500 για το ερευνητικό πρόγραμμα inteGRIDy.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eκδήλωση από CNP Ασφαλιστική-Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής μετάβασης στην εργασία
Εκδήλωση για το έργο SAIEnG: Έξυπνες λύσεις ενέργειας με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Ablebook ενισχύει την προσβασιμότητα σε τέσσερα πρατήρια Fill n Go μέσω νέας συνεργασίας
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Ποιότητας
«Women in STEAM»: Οι τρεις εξέχουσες προσωπικότητες που θα μιλήσουν στο συνέδριο της Cyta
Η έρευνα SheSTEAM παρουσιάζεται στο συνέδριο της Cyta «Women in STEAM»
Όμιλος Λανίτη και Cyprus Seeds επενδύουν στην εμπορευματοποίηση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας
Πάει Πολωνία η Μαρίνα Χατζημανώλη... Σειρά επαφων με ναυτιλιακές εταιρείες για προώθηση του κυπριακού νηολογίου
Υιοθετήστε μια Κυψέλη: «Bee-come a hero» για τις μέλισσες και το περιβάλλον με αυτή την ομαδική δραστηριότητα
Εξαντλήθηκαν οι θέσεις για το πρόγραμμα «Generative Artificial Intelligence: From Hype to Business Impact»