Powered by

Ευρωζώνη: Μη επιλέξιμο για QE το ένα τρίτο των ομολόγων

Σχεδόν το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης δεν πληρούν πλέον τους όρους για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters.

Η παγκόσμια κατάρρευση στις αποδόσεις των ομολόγων εντάθηκε μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στην παγκόσμια ανάπτυξη, κλιμακώνοντας έτσι την πίεση προς τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν ακόμα πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στην ευρωζώνη, προκαλεί «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, η οποία, ως αποτέλεσμα της «βουτιάς» των αποδόσεων, «βλέπει» να μικραίνει ο όγκος του χρέους που μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Και αυτό διότι πάνω από το 31,45% (ή 2,3 τρισ. ευρώ) των ομολόγων ύψους 7,4 τρισ. ευρώ στο σύστημα, αποδίδουν λιγότερο από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που είναι -0,4%, και το οποίο αποτελεί και το κατώτερο όριο για τις αγορές στο πλαίσιο του QE, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Tradeweb.

Πριν το βρετανικό δημοψήφισμα το ποσοστό ήταν γύρω στο 22%. Η αύξηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα QE, πιθανότατα αγοράζοντας μεγαλύτερο μερίδιο ομολόγων με υψηλές αποδόσεις από χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει την μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στο μπλοκ, όμως επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια από τις προβληματικές χώρες της περιοχής.

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ αναφέρουν πως θα εξεταστούν άλλες αλλαγές προτού υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για αγορές ομολόγων δυσανάλογες των μεριδίων που κατέχουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Τράπεζα –που αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι αγοράζονται περισσότερα γερμανικά ομόλογα, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως σχολίαζε ο Frederic Ducrozet της ελβετικής εταιρείας Wealth Management Picted, «αυτό μειώνει σημαντικά το περιθώριο ελιγμού της ΕΚΤ», εκτιμώντας πως το 63% των αποδόσεων γερμανικών ομολόγων βρίσκεται κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων. «Μπορεί μελλοντικά να αναγκάσει την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα ομόλογα υψηλότερων αποδόσεων από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας τελευταία, με τους επενδυτές να αποθαρρύνονται από τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της χώρας και την άνοδο της στήριξης προς το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σε σημείωμα που εξέδωσε την Παρασκευή (8 Ιουλίου), η Credit Agricole ανέφερε πως με βάση τις τρέχουσες προσδοκίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να βρει αρκετά γερμανικά ομόλογα για να αγοράσει, προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους μέχρι την προγραμματισμένη λήξη του, τον Μάρτιο του 2017.

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, σε συνδυασμό με τη ζήτηση για ομόλογα υψηλής αξιολόγησης έχουν επίσης οδηγήσει τις αποδόσεις πολλών ομολόγων εταιρειών blue-chips κάτω από το μηδέν. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι επενδυτές πληρώνουν το προνόμιο να δανείζουν στις εταιρείες αυτές.

Από τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής κλάσης ύψους 2,8 τρισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του Tradeweb, περίπου το 22% αποδίδει λιγότερο από μηδέν, έναντι του 16% που ήταν τον περασμένο μήνα. Αντίστοιχα, από τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, σχεδόν το 55% αποδίδει λιγότερο από μηδέν, έναντι του 43% τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.