Powered by

Βρετανία: Στα χαμηλά του 1994 η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Η βρετανική καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφάνισε μετά το δημοψήφισμα τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και 21 χρόνια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο βασικός δείκτης της GfK διολίσθησε στο -9, σε μια ειδική έρευνα που διενεργήθηκε μετά το δημοψήφισμα, από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο δείκτης βρισκόταν στο -1.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το Δεκέμβριο του 1994, όταν οι αυξήσεις στους φόρους, τα επιτόκια και την ανασφάλεια στην εργασία, έπληξαν τη δαπάνη.

Παρότι η εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων που είπαν ότι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έπεσε πολύ στο -13, η υποχώρηση αυτή αμβλύνθηκε από μια μικρότερη πτώση -5, από εκείνους που επέλεξαν να φύγουν.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, είδαμε μια πολύ σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη», επεσήμανε ο Joe Staton, επικεφαλής δυναμικής της αγοράς στην GfK. «Καθεμία από τις βασικές μας μετρήσεις έχει πέσει, με την μεγαλύτερη μείωση να υπάρχει στην προοπτική για τη γενική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες», διευκρίνισε.

Η τακτική έρευνα της εταιρίας για τον Ιούνιο, η οποία είχε διενεργηθεί πριν το δημοψήφισμα, κατέδειξε ότι οι καταναλωτές γίνονταν πιο απαισιόδοξοι ήδη πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και πάλι, εξι στους 10 από τους 2.002 συμμετέχοντες στην ειδική έρευνα, αναμένουν η οικονομική κατάσταση να επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, έναντι ενός μικρότερου 46% της τακτικής έρευνας.

Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών τόνισε πως η μηνιαία εκτίμησή του για το ΑΕΠ του Ιουνίου κατέδειξε «εντεινόμενη συρρίκνωση».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.