Χαρδούβελης: «Κρίνω μια χώρα θαύμα»
13:19 - 08 Ιουλίου 2016
Έκπληξη αποτέλεσε η πορεία της κυπριακής Οικονομίας και η έξοδος της από το πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρό θαύμα, επισήμανε ο οικονομολόγος Γκίκας Χαρδούβελης παρουσιάζοντας την πρώτη έκδοση του “Eurobank Cyprus Quarterly Economic Monitor» την οποία και επιμελήθηκε μαζί με τον Γιάννη Γκιώνης της Eurobank Greece.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις από το Brexit o κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως η έκθεση της Κύπρου είναι πολύ χαμηλή καθώς όπως επισήμανε η κυπριακή Οικονομία διαθέτει εμπορικό πλεόνασμα έναντι της Βρετανίας που κυμαίνεται στο 2,6%. Παράλληλα, από την έξοδο της Βρετανίας, πρόσθεσε, η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί προσελκύοντας εταιρείες που ενδεχομένως να θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε χώρες όπου μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ΕΕ, καθώς διαθέτει βρετανικό νομικό σύστημα.
Θετικοί οι δείκτες
Παρουσιάζοντας την πρώτη έκδοση της Eurobank στην οποίαν πέραν των οικονομικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών, ο κ Χαρδούβελης ανέλυσε το πώς η Κύπρος κατέφερε να εξέλθει από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016. Τόνισε πως η πορεία της κυπριακής Οικονομίας υπερέβη τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών και θεσμών, ανακάμπτοντας σχετικά γρήγορα. Πρόσθεσε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος μετέτρεψε το Μνημόνιο που υπέγραψε σε ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και περιορισμού της σπατάλης του κράτους.
Αποκαταστάθηκε, επισήμανε, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της Κύπρου στις ξένες αγορές, προσθέτοντας πως η αισιοδοξία των Κύπριων επιχειρηματιών αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Οι δείκτες για τον τουρισμό, για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι αφήξεις αυξήθηκαν κατά 21,9%, ενώ αύξηση κατέγραψαν και τα έσοδα κατά 18,7%. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να κυμανθεί στο 2,7% το 2016, στο 2,9 το 2017 και στο 3,3% το 2018.
Εκτίμησε, επίσης, πως δεν θα πρέπει να αναμένονται να επιβληθούν πρόσθετα σκληρά μέτρα, διότι η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε, πήρε μέτρα για σταθεροποίηση της Οικονομίας σε στα αρχικά στάδια της κρίσης.
Προκλήσεις
Παρά την θετική πορεία που καταγράφει η κυπριακή Οικονομία, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα πρέπει να γίνει με σιγανή διαχείριση και όχι με το να βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα, καθώς η αποπληρωμή του 80% των δανείων που αναδιαρθρώνονται, γίνεται κανονικά. Παράλληλα, επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ θα πρέπει να προσελκυστούν επενδύσεις και να βελτιωθεί το προσφερόμενο επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται σε εταιρείες τεχνολογίας, ώστε η Κύπρος πέραν από επιχειρηματικό κέντρο υπηρεσιών να μπορεί να μετατραπεί και σε ΙΤ service center.
Απέτυχε το κράτος-επιχειρηματίας
Το οικονομικό μοντέλο όπου το κράτος ήταν επιχειρηματία έχει αποτύχει, ανέφερε ο Ανώτερος Εκτελεστικό Διευθυντής της Eurobank Cyprus, Μιχάλης Λούης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί οικονομικό περιβάλλον όπου τόσο οι Κύπριοι επενδυτές όσο και οι επενδυτές από το εξωτερικό θα εμπιστεύονται την Κύπρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιδιώκουμε αυξήσεις μισθών αλλά σε μειώσεις φορολογιών έτσι ώστε να μην μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Παράλληλα, κάλεσε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους και οι λύσεις που θα δίδονται στα διάφορα οικονομικά προβλήματα να μην είναι κοντόφθαλμες, ενώ έθεσε ως στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς έτσι το κράτος θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές σε χαμηλότερο κόστος και να πραγματοποιεί επενδύσεις.