Powered by

Eurogroup: Δεν κινδυνεύει η αποπληρωμή δανείων από ESM

Δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία  από τον ESM, αναμένεται να κρίνει το Eurogroup τη Δευτέρα (11 Ιουλίου), σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε την Παρασκευή (8 Ιουλίου) τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Η Κύπρος θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.  

Η συνεδρίαση της Δευτέρας (11 Ιουλίου) αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη με κυρίαρχο θέμα την δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και την γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00.

Στην βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί των δημοσιονομικών προοπτικών και των προοπτικών της ανάπτυξης και της κατάστασης των αγορών, ειδικά μετά τις επιπτώσεις του Brexit. Οι υπουργοί θα συζητήσουν και η γενική κατεύθυνση εκτιμάται πως θα είναι γενικά απρόβλεπτη, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το eurogroup θα εξετάσει και την εξέλιξη της κατάστασης της οικονομίας στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Ισπανία, στο πλαίσιο της λεγόμενης “μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης”. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι σε σχέση με την Κύπρο το eurogroup θα συμπεράνει ότι “δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από τον ESM”.

Σε σχέση με τη Ιρλανδία, το eurogroup αναμένεται να επιστήσει την προσοχή των αρχών ώστε να μην παρασυρθεί η οικονομία σε έναν νέο κύκλο διόγκωσης και κατάρρευσης, ειδικά στην στεγαστική αγορά. Οι υπουργοί θα ζητήσουν μάλιστα επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις του brexit.

Τέλος οι υπουργοί θα συζητήσουν ακροθιγώς την κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όσον αφορά την διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος - χωρίς να προκαταβάλουν τις συστάσεις της Κομισιόν στη βάση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας. “Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα περιέχουν αυτές οι συστάσεις”, ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την οπτική που κυριαρχεί στον ελληνικό Τύπο περί καθυστερήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “δεν συμφωνώ με την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με καθυστερήσεις - τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν εκτελεστεί ως το Σεπτέμβρη και είναι ακόμα Ιούλιος”. “Βεβαίως”, σημείωσε “υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις που πρέπει να επισημάνω, όπως για παράδειγμα το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που πρέπει να στηθεί, να στελεχωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο”, τόνισε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο
Eurostat: Αύξηση 1,3% στο ΑΕΠ της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο 2025-Κατά 0,3% αυξήθηκε στην Ευρώπη
Πολυκαταστήματα ERA: Με ποσοστό 16,67% μπαίνει στην Gencom η Φάις, συμφερόντων της οικογένειας Πολιτικός
Ετήσια αύξηση 2% στο βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς από και προς την Κύπρο το 2024
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%
Α. Πολεμίτης: Αναπτυσσόμενη δύναμη στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο η Κύπρος, εντυπωσιακή η συνεισφορά του τομέα στην οικονομία
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο...Οι βραβευθέντες και η εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards (pics)
Επεκτείνουν την συνεργασία τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους PwC Κύπρου και CIM-Cyprus Business School
Ξεκίνησε η κάθοδος ινδικών κολοσσών…Thomas Cook India και LTIMindtree έρχονται στην Κύπρο