Powered by

Grant Thornton: Αδύναμες οι προσδοκίες για εξαγωγές

Αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένουν ενίσχυση των εσόδων τους κατά τους επόμενους 12 μήνες καταγράφει παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton σε επιχειρήσεις 36 οικονομιών. 

Αντιθέτως, η αύξηση των προσδοκιών για εξαγωγές παραμένει παγκοσμίως αργή, υποδηλώνοντας ότι τα έσοδα εξαρτώνται από την εγχώρια αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η δύναμη αυτή απειλείται, όμως, πλέον από τη μεγάλη πολιτική αστάθεια, την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και τα λίγα σχέδια για μισθολογικές αυξήσεις. 

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, διαπιστώνει ότι με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, το πάγωμα των μισθών μάλλον δε θα διαρκέσει πολύ.

Η IBR δείχνει ότι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως σημειώνουν, στο 2ο τρίμηνο του 2016, αυξημένες προσδοκίες για αύξηση εσόδων (46%, +11 ποσοστιαίες μονάδες), τιμών πώλησης (21%, +4 π.μ.) και κερδοφορίας (36%, +6 π.μ.) για τους επόμενους 12 μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, τα σχέδια για εξαγωγές δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Η ανάπτυξη των προσδοκιών για εξαγωγές, για το επόμενο έτος, εξακολουθεί να παραμένει παγκοσμίως αδύναμη (15%, +2 π.μ.), ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική (18%, +1 π.μ.), στη Βόρεια Αμερική (9%, +1 π.μ.) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (20%, - 2 π.μ.). Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για μισθολογικές αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, έχουν μειωθεί παγκοσμίως κατά το 2ο τρίμηνο (15%, -4 π.μ.), με τις μεγαλύτερες πτώσεις να σημειώνονται στη Λατινική Αμερική (6%, -6 π.μ.), στη Βόρεια Αμερική (19%, -1 π.μ.) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16%, -9 π.μ.).

Σταθερά απαισιόδοξοι για τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες με το καθαρό ποσοστό αισιοδοξίας να ανέρχεται στο -50%, μόλις 1% περισσότερο αισιόδοξοι από τους Ιάπωνες, οι οποίοι με ποσοστό -51% βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας, για το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η IBR αποκαλύπτει, επίσης, ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού παραμένει το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων παγκοσμίως (30%, +2 π.μ.). Οι χώρες στην αναπτυγμένη περιοχή Ασίας- Ειρηνικού και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες σχετικά με την έλλειψη αυτή (59%, +15 π.μ. και 34%, +8 π.μ. αντίστοιχα).

Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφονται εν μέσω μιας νέας περιόδου αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΚΤ: Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός
Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο