Απόντες Ρώσοι και Βρετανοί από τον Γ’ Γύρο

Μπορεί ο Γ’ Γύρος Αδειοδοτήσεων να έχει –κατά γενική ομολογία- χαρακτηριστεί ως επιτυχημένος, ωστόσο, συνοδεύεται και με απουσίες, πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας, αφού δεν έχουν υποβάλει προσφορές για οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εταιρείες από Βρετανία και Ρωσία.

Μάλιστα, ως περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση των Ρώσων (οι οποίοι μέσω των κρατικών εταιρειών Gazprom και Rosfneft), αφού κατά καιρούς το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενδιαφερθεί και μάλιστα ζεστά για τον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων, ωστόσο, κατά την τελική διαδικασία αναδιπλώθηκαν, μη υποβάλλοντας κάποια πρόταση.

Σε διπλωματικό επίπεδο είχαν γίνει επαφές και είχε διαβιβαστεί το μήνυμα ότι η Ρωσία επιδιώκει συμμετοχή στην περιοχή της Λεβαντίνης, ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχει μηδενική παρουσία, πέραν της εξαγοράς κάποιου μεριδίου στο Ζορ από τη Lukoil.

Την ίδια ώρα ως κομμάτι του Κυπριακού προβλήματος αξιολογείται και η μη συμμετοχή κάποιου παίκτη από τη Βρετανία. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εγγυήτριας χώρας στην Κύπρο και οι υπό εξέλιξη συζητήσεις για το Κυπριακό, φαίνεται να προβληματίζουν εταιρείες στη Βρετανία.

Πάντως, στα θετικά καταγράφεται η προ μηνών εξασφάλιση μεριδίου συμμετοχής της BG Group στο οικόπεδο 12. Μάλιστα, η βρετανική εταιρεία βρίσκεται υπό εξαγορά από τον κολοσσό της Shell, κάτι που συνεπάγεται ισχυρή συμμετοχή ομίλων, παγκοσμίου επιπέδου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζει mega deals η Eni-Με ποιον συνομιλεί για συμφωνία 12 δις ευρώ
Πτώση άνω του 2% στις τιμές πετρελαίου εν μέσω αισιοδοξίας για πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Ήπια πτώση για το πετρέλαιο μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ
Goldman Sachs: Ο Τραμπ προτιμά το πετρέλαιο στα 40-50 δολάρια το βαρέλι
Γ. Παπαναστασίου: Κομισιόν και κράτη-μέλη Ε.Ε. να συνεργαστούν για προστασία GSI από παρεμβάσεις
Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές λόγω αποκλιμάκωσης δασμών και CPI στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»