Η κατασκευή τερματικού εκ νέου στο προσκήνιο

Μπορεί προ ετών το πλάνο για κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου να ήταν το βασικό σενάριο σε σχέση με τα αποθέματα που εκτιμάτο ότι υπήρχαν στο οικόπεδο 12, ωστόσο, στη συνέχεια το εν λόγω πλάνο εγκαταλείφθηκε ή τουλάχιστον μπήκε στο συρτάρι. Άλλα σενάρια, όπως η συμμετοχή της Κύπρου σε περιφερειακά δίκτυα αγωγών και δη στην ανατολική Μεσόγειο, τέθηκαν στο προσκήνιο των δυνητικών επιλογών. Παρόλα αυτά, οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουν οι κολοσσοί ExxonMobil και Qatar Petroleum, διά της κοινοπραξίας με την οποία διεκδικούν το οικόπεδο 10, επανακαθορίζουν το ενεργειακό πλάνο της Κύπρου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι μιλώντας στο InBusinessNews, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι οι δύο εταιρείες από ΗΠΑ και Κατάρ αντίστοιχα διαβλέπουν σοβαρό ενδεχόμενο οι ποσότητες που υπάρχουν στο οικόπεδο 10 να είναι τόσες που να καθιστούν βιώσιμο το πλάνο δημιουργίας τερματικού LNG.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης βασίστηκε στις εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του οικοπέδου 12, ωστόσο, οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που προέκυψαν από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ανέτρεψαν τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο EnergyNews.com

Δειτε Επισης

Ετοιμάζει mega deals η Eni-Με ποιον συνομιλεί για συμφωνία 12 δις ευρώ
Ήπια πτώση για το πετρέλαιο μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ
Goldman Sachs: Ο Τραμπ προτιμά το πετρέλαιο στα 40-50 δολάρια το βαρέλι
Γ. Παπαναστασίου: Κομισιόν και κράτη-μέλη Ε.Ε. να συνεργαστούν για προστασία GSI από παρεμβάσεις
Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές λόγω αποκλιμάκωσης δασμών και CPI στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις