Powered by

Προς άρση της μονιμότητας στο ιταλικό δημόσιο

Ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να κάνει πίσω. Παρά τα προβλήματα δημοτικότητας και την ανοδική πορεία του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο ο ιταλός πρωθυπουργός συνεχίζει να προωθεί τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα οι ιταλοί δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να χάσουν πολλές από τις μέχρι τώρα σταθερές τους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης καταργεί, πρώτα απ’ όλα, την αυτόματη αύξηση του μισθού. Κάθε χρόνο τα τρία εκατομμύρια ιταλών δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από τους ανώτερούς τους και μόνον για το 20% των εργαζομένων θα εγκρίνεται μια μικρή αύξηση αποδοχών.

Προσεχώς στην ιταλική βουλή ο νέος εργασιακός νόμος
Η κυβέρνηση Ρέντσι, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει οριστικά και το καθεστώς της μονιμότητας: κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακοινώνεται στα διάφορα υπουργεία ποιοι εργαζόμενοι κρίνονται υπεράριθμοι βάσει της οικονομικής κατάστασης και των διοικητικών απαιτήσεων. Θα μετατίθενται σε άλλη υπηρεσία ή θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με το 80% του μισθού- για δυο χρόνια;

Αν μέσα στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί μια άλλη θέση (ακόμη και με μείωση δικαιοδοσιών και μισθού) θα πρέπει να αποφασίζεται υποχρεωτικά η απόλυσή τους. Yποθετικά, η δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ήδη από τους ισχύοντες κανονισμούς, οι οποίοι, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοσθεί. 

Ουσιαστικά υπάρχει η πρόθεση να εξομοιωθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων με εκείνες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα o Ματέο Ρέντσι προτίθεται να περάσει τον νέο νόμο από το Κοινοβούλιο χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τα συνδικάτα. Η τελική ψήφιση προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο ή το πολύ για τις αρχές του 2017.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες