Powered by

Στη βουλή η έκθεση GRECO για καταπολέμηση της διαφθοράς

Αύξηση της διαφάνειας στο Κοινοβούλιο και διαμόρφωση ξεκάθαρων κανόνων, που θα διέπουν τη δράση των ομάδων άσκησης πίεσης (λόμπυ), καθώς και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και παροχής δώρων προς βουλευτές, ζητά στην τελευταία της έκθεση η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η έκθεση GRECO για την Κύπρο, που δίνεται την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στη δημοσιότητα, περιέχει 16 συστάσεις με στόχο τη βελτίωση των μέτρων κατά της διαφθοράς στο Κοινοβούλιο και στο δικαστικό Σώμα.

Όπως σημειώνεται, παρότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής είναι ανοιχτές και το Σώμα δημοσιεύει τις προτεινόμενες νομοθεσίες, δεν υπάρχει ρύθμιση για τη δράση των λόμπυ και δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να προσδιορίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, σε θέματα όπως είναι η παροχή δώρων και άλλων ωφελημάτων. Ως εκ τούτου η έκθεση συνιστά την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας.

Αναφέρει ακόμη ότι το ισχύον καθεστώς για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών χρήζει μεταρρύθμισης, ώστε να καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Η ομάδα GRECO στηρίζει την ανεξάρτητη διενέργεια ελέγχων επί των περιουσιακών στοιχείων, κατά προτίμηση από το ίδιο το Σώμα.

Επίσης, η GRECO στηρίζει την εν εξελίξει συζήτηση στην Κύπρο για μείωση της εμβέλειας της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να περιορίζεται σε θέματα προστασίας της ελευθερίας του λόγου, της εκφοράς άποψης και της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται, εξάλλου, ο μεγάλος βαθμός ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η δικαστική εξουσία στην Κύπρο, κάτι που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δικαστές του Ανωτάτου απαρτίζουν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει δυνητικά ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων εντός του δικαστικού Σώματος, κάτι που, όπως λέει, απαιτεί περίσκεψη.

Προστίθεται ότι πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα κριτήρια για την πρόσληψη των δικαστών, και παρά το ότι απολαμβάνουν καλής φήμης, η έκθεση συστήνει την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας, αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους.

Ζητά να δοθεί, εξάλλου περισσότερη αυτονομία προς τις διωκτικές αρχές και τη Νομική Υπηρεσία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Ακόμη, η έκθεση συνιστά την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας για το προσωπικό που απαρτίζει τις διωκτικές αρχές και λέει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την εκπαίδευσή του στον τομές της καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠE

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο