Powered by

Pokemon Go: Εκτόξευσε και βούλιαξε τη μετοχή της Nintendo

Η φρενίτιδα που ακολούθησε της κυκλοφορίας του Pokemon Go, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της μετοχής της Nintendo στα χρηματιστήρια, με την αξία της να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Σήμερα, όμως και ύστερα από προειδοποίηση που όφειλε να δώσει η εταιρεία του Κιότο, οι μετοχές της έκαναν «ελεύθερη πτώση», όταν δήλωσε πως το παιχνίδι-φαινόμενο θα έχει περιορισμένη συνεισφορά στα κέρδη της, διότι στην ιδιοκτησία της έχει μόλις το 32% της The Pokemon Company.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης αυτής, ήταν οι μέτοχοι της να ρευστοποιήσουν, σημειώνοντας τεράστια υποχώρηση στη μετοχή της τάξης του 17%, κάτι που αντιστοιχεί με $6,4 δισ. σε αξία. Παρά τις ισχυρές απώλειες, η μετοχή της εταιρείας παραμένει στο +60% από όταν κυκλοφόρησε το παιχνίδι στην αγορά, ενώ η εταιρεία αναμένεται την Τετάρτη 27 Ιουλίου να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο χρήσης.

Ουσιαστικά, η Nintendo δεν έβγαλε κάποια είδηση απλά διευκρίνισε την θέση της, καθώς στην ίδια την εφαρμογή τoυ Pokemon GO δεν υπάρχει πουθενά το λογότυπο της εταιρείας, παρά της Niatic και της The Pokemon Company, που είναι οι δημιουργοί του. 

Την ίδια ώρα, αντίθετη άποψη έχουν ορισμένοι αναλυτές της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών και εφαρμογών, που κρίνουν ως πολύ πρώιμη την εκτίμηση της ιαπωνικής εταιρείας, προσθέτοντας ότι μετά την προώθηση του «Pokemon GO» στην αγορά κατέστη σαφές πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος τους επί των κερδών. Στην ιαπωνική αγορά, άλλωστε, σε μία μόνο ημέρα το παιχνίδι «κατέβηκε» 10 εκατ. φορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ρίξει φως στην πώληση του μεριδίου που η Nintendo κατείχε στην ομάδα baseball «Seattle Mariners» η αξία της οποίας ανερχόταν στο $1,4 δισ. 

Σημειώνεται, επίσης, πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα οφέλη από το Pokemon Go καθώς δεν είναι ξεκάθαρο για το πως θα κατανέμονται τα έσοδα στους κατασκευαστές του παιχνιδιού (Niantic Inc., Pokemon Co.και Nintendo). Η αμερικανική εταιρεία Niantic, ο δημιουργός της εφαρμογής, εισπράττει τα έσοδα από τις αγορές που γίνονται εντός της εφαρμογής και καταβάλλει το 30%  των εισπράξεων στην Apple Inc και Google Inc για πωλήσεις μέσω των «καταστημάτων» τους. Η Nintendo είναι επενδυτής στην Niantic και Pokemon, ενώ η Google διαθέτει μερίδιο μετοχών στην Niantic.

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.