Brexit, Τουρκία και φόροι ταρακουνούν την ελληνική οικονομία
08:30 - 25 Ιουλίου 2016
Το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης περιμέναμε όλοι να είναι ήρεμο, δηλαδή να επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά από πολύ καιρό, για να βοηθήσουμε την αγορά να επανέλθει σε επίπεδα υποφερτά αλλά μια σειρά παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η φορολογία εντός και το Brexit και οι εξελίξεις στην Τουρκία εκτός, δεν συνέβαλαν στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ λίγη ώρα πριν από την σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων υπό τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την οποία επήλθε, σε γενικές γραμμές, συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών για τα εργασιακά.
Ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι η έναρξη των φετινών εκπτώσεων συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των capital controls και αυτό συνέπεσε με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων. Στόχος, όπως λέει, δεν είναι να υπάρξει σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, που ήταν πραγματικά ένας Αρμαγεδδώνας.
«Είχαμε κλειστές τράπεζες, κλειστό χρηματιστήριο, δημοψήφισμα, επιβολή capital controls, ένα βήμα πριν από Grexit και προεκλογική περίοδο. Ό,τι χειρότερο για μια εκπτωτική αγορά. Στόχος είναι να συγκριθούμε την αγορά την εκπτωτική του 2014, οπότε υπήρχε μια σχετική σταθερότητα», σημειώνει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.
Όπως λέει, με βάση τα πρώτα στοιχεία, την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, μέχρι στιγμής, «έχασε» από την τελευταία εβδομάδα των φορολογικών δηλώσεων καθώς ήταν αυτές προτεραιότητα. Παρόλα αυτά δηλώνει αισιόδοξος ότι με την αύξηση του τουρισμού θα υπάρξει, η λεγόμενη, εισαγόμενη κατανάλωση. Επισημαίνει, όμως, ότι μέχρι στιγμής, το πρώτο δεκαήμερο, είναι μακριά από την αγορά του 2014 και πολύ μακριά από την κανονικότητα. Και τονίζει ότι σήμερα, στην Ελλάδα μπορεί κανείς να μιλά για "φορολογικό πραξικόπημα".
Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι και το Brexit δημιούργησε μια αναταραχή γενικότερα στην Ευρώπη, όπως επίσης και ότι οι αναταραχές στην Τουρκία δεν αφήνουν αλώβητη την ελληνική αγορά. «Πάντα όταν υπάρχει αναταραχή σε μια γειτονική χώρα, υπάρχει ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η επιχειρηματικότητα θέλει και πολιτικά και γεωπολιτικά και οικονομικά ένα περιβάλλον φιλικό, ήσυχο, ήρεμο για να μπορεί να αναπτυχθεί. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», σημειώνει.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο Brexit εκτιμά ότι σαφέστατα όταν μια χώρα μεγάλη σαν τη Μ. Βρετανία αποχωρεί με κακό χειρισμό, με κακό σχεδιασμό, με λάθος προσέγγιση από την ΕΕ, αυτό δείχνει μια ανεπάρκεια ηγεσίας στις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ είτε είναι εντός είτε θέλουν να βγουν από αυτήν. Είναι μια μεγάλη οικονομία, τονίζει, με την οποία η Ελλάδα έχει εμπορικές συναλλαγές 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα με πολύ ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή εξαγωγές 1,2 και οι εισαγωγές 1,3 και σε είδη τεχνολογίας και βιομηχανικά και όχι μόνο αγροτικά. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί επίσης ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες έρχονται στη χώρα και δαπανούν περίπου 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Με τη διολίσθηση της στερλίνας τώρα η Ελλάδα γίνεται πιο ακριβή τουριστικά και τα ελληνικά προϊόντα πιο ακριβά. Σε μια αδύναμη οικονομία, όπως η ελληνική, κάθε τι που της αφαιρείται, έστω και μικρό κομμάτι, την επηρεάζει και δεν της περισσεύει να χάνει κάτι.
Όπως λέει αν και ο ίδιος δεν ξέρει αν θα υπάρξει ενδιάμεση λύση, είναι κάτι που θα ήθελε πολύ και για την Μ. Βρετανία και την ΕΕ. Εκτιμά όμως ότι επικρατούν εκδικητικές τάσεις και ότι ούτε για τη Μ. Βρετανία τα πράγματα θα είναι καλά για την οικονομία. «Με τον τρόπο που αντιδρούμε όλοι είναι σαν να κάνουμε το χατίρι στη Γερμανία που προσπαθεί να κάνει το ίδιο από τους Παγκοσμίους Πολέμους, τότε με όπλα, τώρα μέσω των τραπεζών. Δεν θα ήθελα να αποδυναμωθεί η ΕΕ χάνοντας μια μεγάλη δύναμη, που είναι και σύμμαχος της Ελλάδας», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ελλάδα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και επί των αιτημάτων των δανειστών για την αγορά εργασίας, θέμα που θα πρέπει να τεθεί αναλυτικά επί τάπητος το Σεπτέμβριο, ο Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι η ΕΣΕΕ και ο ίδιος έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και στο παρελθόν και τώρα, λέγοντας ότι δεν πρέπει και δεν θεωρεί ότι υφίσταται θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού.
Θυμίζει ότι πρόσφατα και η Επίτροπος της ΕΕ για τα εργασιακά είπε ότι δεν ενδιαφέρει την ΕΕ αν πληρώνεται ο μισθός σε 12 ή 14 καταβολές, αλλά η ετήσια αμοιβή του και η αντίστοιχη δαπάνη για τον εργοδότη. Αυτό που θέτει η ΕΕ, λέει, είναι ότι στη λίστα που έχει είναι ότι ο κατώτερος μισθός δεν είναι τα 586 ευρώ αλλά τα 684, γιατί ενσωματώνει το 13ο και 14ο μισθό. Και προσθέτει ότι έχει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει και στα προαπαιτούμενα. «Νομίζω ότι είναι ένα προπέτασμα καπνού, μια δικαιολογία, για να πούμε ότι σώσαμε αυτούς τους δύο αλλά χάσαμε τις ομαδικές απολύσεις, το lock out, και το συνδικαλιστικό νόμο», αναφέρει.
Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κορκίδης σημειώνει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι στην Ελλάδα έχουν μικρή σημασία. Ουσιαστικά φωτογραφίζουν τράπεζες και ΔΕΚΟ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, καθώς αφορούν επιχειρήσεις από 30 – 150 άτομα και από 150 και πάνω. Τα μεγέθη στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 150 άτομα, άρα το 98% των επιχειρήσεων, δεν τις αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπως τίθεται. Και τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας περί αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% στην ελληνική νομοθεσία.
Όσον αφορά τα lock outs, υπάρχουν, σημειώνει, δύο ειδών στην Ευρώπη: το επιθετικό και το αμυντικό. Το αμυντικό είναι το να κλείσει κανείς ένα κομμάτι της επιχείρησης για να το προστατεύσει όταν υπάρχει απεργία, και το επιθετικό είναι να κλείσει κανείς όλη την επιχείρηση όταν υπάρχει απεργία. Στην Ελλάδα πρώτα κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά απολύουν: και ο όρος «απολύουν» είναι συμβολικός, γιατί κανονικά κάποιος απολύεται όταν πάρει αποζημίωση κάτι που πλέον στην Ελλάδα δεν συμβαίνει συχνά όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις. Εκτιμά ότι είναι προφανές πως αυτά τα δύο θέματα δεν αφορούν την ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά μόνο φωτογραφικά τράπεζες και ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση.
Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός, υπάρχουν υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να πάει κανείς από το ένα άκρο στο άλλο. Σημειώνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι υπάρχουν για να κρατούν ισορροπίες και συμπληρώνει ότι η σχέση εργοδοτών εργαζομένων το κρίσιμο διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο: κράτησε προσχήματα, διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν υπήρχε αυτή η ισορροπία τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
«Οφείλουμε και αυτή τη φορά να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά το Σεπτέμβριο. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό μέτωπο κυβέρνησης – κοινωνικών εταίρων, αλλά κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει.
Η ΕΣΕΕ, όπως λέει, επιμένει στη συμφωνία της Γενεύης, της 30ης Σεπτεμβρίου 2014, που ήταν τριμερής μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και υπουργείου, υπό την ομπρέλα του ILO, με ορισμένες βελτιώσεις εφόσον χρειάζονται, κάτι που, όπως λέει, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει στον Υπουργό Εργασίας. Και συμπληρώνει ότι η ΕΣΕΕ κατέθεσε και τη σύμβαση την τελευταία που υπογράφτηκε σε επίπεδο ΕΕ στις 27 Ιουνίου, που είναι μια τριμερής συμφωνία του κοινωνικού διαλόγου, μεταξύ όλων των συνδικάτων των εργαζομένων, των βιομηχάνων, των ΜμΕ όπου εκπροσωπείται και η ΕΣΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με υπογραφή της Επιτρόπου αλλά και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις.
«Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, θα πρέπει να μας δεσμεύσει όλους. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί πάντα εξαίρεση. Θεωρούμε ότι διευκολύνουμε με την πρόταση αυτή και την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στις απαιτήσεις τους», καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Βασίλης Κορκίδης.